Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19


Μαζεύουμε υπογραφές κάνοντας κλικ εδώ. 

Οι φοιτητές του συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς που δίνουν τη μάχη αντιμετώπισης της επιδημίας. Στηρίζουμε τις πολύμορφες κινητοποιήσεις ενόψει της 7ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, που οργανώνουν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με μια σειρά σωματεία εργαζομένων για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας.
Παρακολουθούμε και προβληματιζόμαστε με τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού, τους κινδύνους που αυτή δημιουργεί για την ζωή και την υγεία του λαού μας, δε μένουμε όμως σιωπηλοί μπροστά στις εξελίξεις. Μας οργίζουν οι εικόνες από τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας μας  με κενά που αγγίζουν τις 30.000 οργανικές θέσεις υγειονομικών, τραγικές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικό εξοπλισμό. Γνωρίζουμε καλά ότι πρόκειται για εγκληματικές ελλείψεις , απόρροια της υποχρηματοδότησης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Ελλείψεις που φοιτητές και εργαζόμενοι σταθερά αναδεικνύουμε στις διεκδικήσεις μας.  Την ίδια στιγμή οι απολύσεις εργαζομένων από την αρχή του Μάρτη ξεπερνούν τις 115.000, χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας εκτεθειμένοι στον ιό, προχωρούν μία σειρά αντεργατικά μέτρα με μειώσεις μισθών και γενίκευση της ευέλικτης απασχόλησης για να τα αξιοποιήσουν σε βάρος των εργαζομένων και την «επόμενη μέρα». Από την άλλη χιλιάδες από εμάς ζουν με το άγχος της διασφάλισης του εξαμήνου, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων λόγω των προβλημάτων που συναντάμε καθημερινά ενώ το κόστος σπουδών μας με κάθε παράταση μεγαλώνει.
Η ατομική ευθύνη μπροστά στην εξάπλωση της πανδημίας δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης  και των προηγούμενων που η πολιτική τους εξακολουθεί ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο να βάζει στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή και υγεία με το κέρδος. Οι σημερινοί φοιτητές, αυριανοί επιστήμονες έχουμε τη μεγάλη ευθύνη σε αυτές τις συνθήκες να αναδείξουμε την ανάγκη ολοκληρωμένων και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, περίθαλψης δωρεάν, καθολικής και ισότιμης ώστε να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των φοιτητών, των οικογενειών του. Δεν μένουμε σιωπηλοί! Δεν  αφήνουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας για «όταν περάσει η μπόρα»! Τώρα λογαριαζόμαστε με την κυβέρνηση για να μην παρθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων την ίδια ώρα που στους επιχειρηματικούς ομίλους εξασφαλίζονται ελαφρύνσεις, να γίνουν άμεσες προσλήψεις και επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία!
Κανένας μόνος, καμία μόνη, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη! Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας! Μένουμε δυνατοί και διεκδικούμε:
§  Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
§  Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
§  Επίταξη τώρα του Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών,
§  Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
§  Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
§  Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
§  Να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό, επιστημονικά καταρτισμένο, ώστε με το άνοιγμα των σχολών να καλυφθούν οι νέες αυξημένες ανάγκες.
§  Τα συγγράμματα να αποσταλούν ταχυδρομικά, άμεσα χωρίς καμία επιβάρυνση για τους φοιτητές,
§  Το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει σε όλους τους φοιτητές τη δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορο internet και εξοπλισμό προκειμένου να είναι εφικτή η παρακολούθηση των μαθημάτων.
§  Εξασφάλιση από τα Ιδρύματα του κατάλληλου εξοπλισμού για τις διαλέξεις εξ αποστάσεως ώστε να έχουν πλήρη πρόσβαση όλοι οι φοιτητές.
§  Να αναρτηθεί όλο το εκπαιδευτικό υλικό και οι διαλέξεις εξ αποστάσεως στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
§  Να ανασταλεί η πληρωμή διδάκτρων και τελών για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.
§  Να εξοφληθούν κανονικά οι πρακτικές ασκήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν.
§  Έκτακτο επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για το διάστημα που τα Ιδρύματα δεν λειτουργούν.
§  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των εστιών.
§  Κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις Τμημάτων - Ιδρυμάτων να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, καθαριότητας, υγιεινής για τους χώρους εστιών, φοιτητικών εστιατορίων και Πανεπιστημίων. Να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις.

Μαζεύουμε υπογραφές κάνοντας κλικ εδώ. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την