Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                   Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας!

Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!!

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!!

Εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας διεκδικούμε και απαιτούμε να ληφθούν μέτρα  για την ασφαλή λειτουργία των σχολών μας. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί «κόστος». Αντίθετα αξιοποίησε όλο το χρόνο και το χρήμα που είχε, για να νομοθετεί ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, να προωθεί νέα σχέδια καταστολής των αγώνων μας, πρόσφατη είναι και η δήλωση του υπ Προστασίας του Πολίτη για την έναρξη της εκπαίδευσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση βρίσκει χρήμα και χρόνο για να χτυπήσει τα δικαιώματα και τους αγώνες μας και όχι για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών!

Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ακούσουν, έστω και τώρα,  τα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών και να σταματήσουν να κρύβουν τις ευθύνες τους πίσω από την «ατομική ευθύνη»!!

Συνολικά σε επίπεδο Τμήματος αλλά και συνολικά στην σχολή μας είναι αναγκαίο να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία της υγείας μας για να μην επιστρέψουμε «στο ίδιο έργο θεατές». Συγκεκριμένα χρειάζεται:

·         ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας για να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες του 9όροφου κτιρίου και των υπόλοιπων χώρων και συχνή καθαριότητα ειδικά στις τουαλέτες του 2ου , 3ου και 4ου ορόφου,

·         μέτρα προστασίας στο εστιατόριο με άμεση πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για να λειτουργεί και το δεύτερο πάσο διανομής του φαγητού,

·         να συνεχίσει και να επεκταθεί η παροχή δωρεάν rapid τεστ που είχε ξεκινήσει για δύο εβδομάδες και «κόπηκε»,

·         να αξιοποιηθεί ολοκληρωτικά η AULA, το αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης και άμεσα να μετατραπούν σε μεγάλες αίθουσες τα κενά σπουδαστήρια που πάνω από 2 χρόνια μένουν σκονισμένα για να σπάσουν τα τμήματα σε κλιμάκια υπάρχουν ακόμα μαθήματα που οι φοιτητές στοιβάζονται όπως πχ στην «Ιστορία Τέχνης Α».

·         να πυκνώσουν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν την Πανεπιστημιούπολη ειδικά οι γραμμές του 250 και 608 που εξυπηρετούν τον μεγαλύτερο όγκο των φοιτητών.

Αντίστοιχα πρέπει τώρα να παρθούν μέτρα για την εξεταστική και να παρθεί εδώ και τώρα πίσω η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει όλες τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά, και στο τμήμα μας υπάρχουν μαθήματα όπως «Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας».  Τώρα με ευθύνη του Τμήματος χρειάζεται να ανακοινωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξεταστική, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους εξέτασης για να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής, μαγνητοσκοπώντας όλες τις διαλέξεις για να μην χάσει ούτε ένας φοιτητής που νοσεί τα μαθήματά του και εξασφαλίζοντας την ασφαλή λειτουργία της Βιβλιοθήκη σε όλη την διάρκεια της εξεταστικής.

Δεν ανεχόμαστε άλλο να παίζουν με τις σπουδές μας και την υγεία των οικογενειών μας! Με τον αγώνα μας μπορούμε να επιβάλλουμε τα αυτονόητα αιτήματα μας για προστασία της υγείας μας και τους κατάλληλους όρους πραγματοποίησης της εξεταστικής μας.

Καλούμε τον κάθε φοιτητή, να πει την γνώμη του, να διαμορφώσει και επιπλέον αιτήματα, να κάνει υπόθεσή του την πάλη για:

·         Να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Φιλοσοφική στον χώρο του Ιατρείου της σχολής!

·         Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (δια ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες).

·         Να παρθούν επιπλέον μέτρα προστασίας για τους φοιτητές που μένουν στην εστία.

·         Όλοι οι φοιτητές που πήραν την μετεγγραφή τους να εξεταστούν κανονικά.

·         Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ ειδικά 250, 608, 220, 221, 235, 230, Ε90.

·         Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν και εργάζονται.

·         Να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά.

·         Να χορηγούνται δωρεάν  οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται.

·         Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της σχολής για συντήρηση, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

·         Να παρθούν τα μέτρα για την ασφαλέστερη λειτουργία του εστιατορίου!

·         Καμία εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη! Ούτε σκέψη για ελεγχόμενη είσοδο!

·         Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!

Προχωράμε σε:

·         Κινητοποίηση με όλα τα μέτρα προστασίας στην Κοσμητεία της Σχολής την Δευτέρα 10/1 για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας και να πάρουμε απαντήσεις.

·         Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 11/1 στις 17.30 μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την