Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

  Η  εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δράση του συλλόγου το προηγούμενο διάστημα, ενώ επίσης ψηφίζεται και νέος σχεδιασμός τον οποίο θα κληθεί να φέρει εις πέρας το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Μέσα από συζήτηση με τους φοιτητές, το Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου δεν είναι φαντάσματα αλλά τα γνωρίζουν όλοι οι φοιτητές, κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων του για την περίοδο που έχει εκλεγεί και προκηρύσσει την διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Ακόμα, από αυτή τη διαδικασία εκλέγεται η εφορευτική επιτροπή των εκλογών, με κύρια αρμοδιότητα την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών
  Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μας βρίσκει ως φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού με ακόμα περισσότερα προβλήματα από την προηγούμενη τόσο εντός της σχολής, όσο και εκτός, με τις οικογένειές μας να είναι στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Ήδη πολλοί συμφοιτητές μας αναγκάζονται να βρουν δουλειά ακόμα και από το πρώτο έτος με τη προοπτική είτε να έχουν οι ίδιοι ένα παραπάνω χαρτζιλίκι είτε να βοηθήσουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Μπροστά σ ’αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα βλέπουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μιλάει όπου σταθεί και όπου βρεθεί για την «δίκαιη» ανάπτυξη, τα κοινωνικά μερίσματα και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για εμάς και τις οικογένειές μας; Μήπως θα έπρεπε να ελπίζουμε, σύμφωνα και με τα λόγια της κυβέρνησης ότι μετά το καλοκαίρι του 2018 όλα θα είναι ιδανικά και θα δούμε επιτέλους τους κόπους μας να ανταμείβονται; Δυστυχώς όχι! Όχι, γιατί η «δίκαιη» ανάπτυξη πάει πακέτο με τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που θα έρθουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα και θα φέρουν επιπλέον αύξηση των φόρων και νέες περικοπές σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Θα φέρουν επίσης, το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, που είναι χτύπημα στην συνδικαλιστική δράση και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Όχι απλώς λοιπόν δεν έρχονται καλύτερες μέρες, αφού θα διατηρηθούν οι νόμοι των τελευταίων ετών κατοχυρώνοντας έτσι τα πεντάμηνα , τα τετράωρα, τους μισθούς πείνας των 300 και 400 ευρώ, τον άθλιο ηλικιακό διαχωρισμό σε κάτω και άνω των 25 ετών, αλλά θα εμπλουτιστούν με νέους. Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητά» τους, που μας θέλει να κυνηγάμε τα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Αυτή είναι η «έξοδος από τα μνημόνια», τη στιγμή που θα έχουμε τα μνημόνια διαρκείας της Ε.Ε., όπως κάθε κράτος -μέλος της.
  Έτσι λοιπόν, μόνο σαν αστείο μπορούμε να πάρουμε τη συζήτηση γύρω από τα κοινωνικά μερίσματα. Το νέο παραμύθι της κυβέρνησης που έχει σαν πρωταγωνιστές ανθρώπους που πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα και ουσιαστικά τους επιστρέφει στο ελάχιστο αυτά που εδώ και τόσα χρόνια τους έχει πάρει «με το τσουβάλι». Ενώ λοιπόν ματώνουν τον λαό στους φόρους και κάνουν συνεχώς περικοπές σε κλάδους όπως η Υγειά και η Παιδεία, ενώ στον προϋπολογισμό το μεγάλο κεφάλαιο συνεισφέρει μόνο κατά 5%, έρχονται τώρα με το κοινωνικό μέρισμα να πάρουν τα χρήματα από τους φτωχούς και να δώσουν ψίχουλα στους ακόμα φτωχότερους. Και η συγκεκριμένη εξαγγελία ήρθε σε μια στιγμή που μια βροχή έπαιρνε με τραγικό τρόπο 21 ζωές στην Δυτική Αττική επιβεβαιώνοντας δυστυχώς όλους όσοι μίλαγαν για μηδενικά αντιπλημμυρικά έργα από την κυβέρνηση και τους προκάτοχούς της. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην περιφέρεια Αττικής από τα 237 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για διάφορα έργα, μόνο τα 12,9 εκ. πήγαν σε αντιπλημμυρικά έργα. Αντιθέτως 84 εκ. ευρώ δόθηκαν απλόχερα για «αστικές αναπλάσεις», επενδύσεις δηλαδή μικρότερων ή μεγαλύτερων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τόσο αντιπαραθετική με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται.
  Και επειδή δεν τους φτάνουν όλα αυτά, βλέπουμε επίσης, ότι συμμετέχουν στους ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ώστε να έχουν παραπάνω αγορές στο εξωτερικό για να επεκτείνουν τη κερδοφορία τους. Αυτό σηματοδοτεί και η αγορά των F16 από την ελληνική κυβέρνηση, που έχει στόχο να τα παίξει όλα για όλα για να διευρύνει την επιρροή της. Αυτό το στόχο εξυπηρετούν και τα πλοία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που φυσικά ούτε την ασφάλειά μας εγγυούνται, ούτε την προστασία των προσφύγων. Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που συνεχίζει να δίνει το 2% του ΑΕΠ της χώρας στην δολοφονική πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, νομιμοποιώντας έτσι έναν μηχανισμό που από τη μέρα που συστάθηκε δεν έχει σταματήσει να ασκεί βία σε βάρος των λαών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ και η συνάντηση του με τον Τραμπ. Εκεί, ο πρωθυπουργός συμφώνησε ούτε λίγο ούτε πολύ, την αναβάθμιση της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, την δημιουργία νέων όπως αυτή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά ακόμα ακόμα και την ενδεχόμενη μεταφορά πυρηνικών όπλων στην χώρα μας. Και αν όλα αυτά δεν μας βγάζουν από τα ρούχα μας, θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσο εύκολα η ελληνική κυβέρνηση αθώωσε τον Τραμπ, που μέχρι πρότινος αποκαλούσε φασίστα, αλλά και ολόκληρη την πολιτική των ΗΠΑ που εδώ και χρόνια μακελεύει τον κόσμο. Ταυτόχρονα, είμαστε η χώρα που εφοδιάζουμε με πολεμικό υλικό την Σαουδική Αραβία, ένα κράτος που αποδεδειγμένα δολοφονεί αμάχους στην Υεμένη και που πρωτοστατεί σε όλες τις πολεμικές συρράξεις στην Μέση Ανατολή. Μπροστά σε όλα αυτά μάλιστα, ο Σύλλογος συμμετείχε και στην πρόσφατη συγκέντρωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ενάντια στην συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, με αίτημα να σταματήσει η χώρα μας να εφοδιάζει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και να μην συμμετέχει στους σχεδιασμούς τους.
  Όμως πολλοί φοιτητές αναρωτιούνται κατά πόσο όλα αυτά θα έπρεπε να μας αφορούν ως φοιτητικό σύλλογο. Για εμάς η απάντηση είναι ξεκάθαρη αφού εκτός από φοιτητές, είμαστε και άνθρωποι που ζούμε και προβληματιζόμαστε σε αυτή τη κοινωνία. Αν εμείς ως νεολαία, ως το πιο δραστήριο κομμάτι αυτής της κοινωνίας, δεν βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε τότε ποιος θα το κάνει; Πως γίνεται να μην μας επηρεάζουν τα πάρε δώσε της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τη στιγμή που εμείς θα κληθούμε να πολεμήσουμε για τη χωρά και που πάνω από τα δικά μας κεφάλια θα σκάνε οι βόμβες τους; Πως γίνεται να μην μας αφορά και να μην ασχολούμαστε με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, όταν εμείς θα είμαστε τα μελλοντικά θύματα όλων αυτών των νόμων και θα περιπλανιόμαστε από την ανεργία στην ημιαπασχόληση και αντίστροφα; Με αυτή τη λογική βγαίνουμε μπροστά και οργανώνουμε τον αγώνα μας. Κι αν κάποιος πιστεύει ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα αρκεί μόνο να προβληματιστεί για το γιατί η κυβέρνηση να επιλέγει την καταστολή κάθε προσπάθειας ξεσηκωμού των μαζών. Αλλά και γιατί προχωρά σε μέτρα περιορισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Η πραγματικότητα είναι απλή και μας διδάσκει ότι μόνο μέσα από τους αγώνες μπορείς να έχεις κατακτήσεις, αρκεί βέβαια αυτοί οι αγώνες να έχουν σωστή γραμμή και να χτυπάνε τον πραγματικό ένοχο, δηλαδή τις κυβερνήσεις, την Ε.Ε.  και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Διαφορετικά η δυσαρέσκεια των φοιτητών θα διοχετεύεται σε ακίνδυνα κανάλια, σε λογικές ανάθεσης για να φέρει την λύση στα προβλήματά μας ο επόμενος διαχειριστής τους. Για να έχει ο Σύλλογος αυτή τη σωστή γραμμή συσπειρώνεται και στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητη τη μαζική παρουσία στην 8η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την οποία ήδη έχει πάρει απόφαση ο Σύλλογος της Φιλοσοφικής. Σ ’αυτή τη συνάντηση θα ανταλλάξουμε χρήσιμη πείρα με σειρά από φοιτητικούς συλλόγους ολόκληρης της Ελλάδας προκειμένου να γίνουμε πιο ικανοί, μέσα από τη συζήτηση με συναδέρφους μας με τους οποίους έχουμε κοινά προβλήματα και γι’ αυτό πρέπει να πραγματοποιούμε και κοινούς αγώνες. Το ΜΑΣ είναι η μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητών και φοιτητικών – σπουδαστικών συλλόγων που αγωνίζεται για τη βελτίωση της ζωής και σπουδών μας.
  Δύσκολες όμως είναι και οι συνθήκες εντός πανεπιστημίων. Γι’αυτό και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού δρα και προσπαθεί να σταθεί στο πλάι των φοιτητών. Δεν είναι εύκολο για κανέναν φοιτητή να μπαίνει σ’ένα πανεπιστήμιο και να έχει να αντιμετωπίσει χίλια δυο προβλήματα χωρίς να ξέρει σε τι θα του χρησιμεύσει τελικά το πτυχίο που θα πάρει. Έτσι, την ώρα που τα κενά στα σχολεία είναι τεράστια και που τα τελευταία 7 χρόνια για τις 30.000 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών έγιναν λιγότερες από 500 μόνιμες προσλήψεις, ξαναξεκινάει η συζήτηση για την παιδαγωγική επάρκεια στις καθηγητικές σχολές και για το κατά πόσον θα χρειάζεται σειρά πιστοποιητικών για να μπορεί να διδάξει ένας απόφοιτός τους. Σε καθόλου καλύτερη μοίρα δεν βρίσκονται και οι αρχαιολόγοι, καθώς σήμερα βλέπουμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας να απαξιώνεται διαρκώς με βασικό παράδειγμα τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Ελληνικό, τα οποία βρίσκονται στον αέρα προκειμένου να μην παγώσει η κερδοφόρα για το κεφάλαιο επένδυση. Επιπλέον, την ίδια στιγμή που στις αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν πάψει προ πολλού να γίνονται προσλήψεις, αυξάνεται όλο και περισσότερο η λογική της απλήρωτης πρακτικής, δηλαδή το τζάμπα επιστημονικό έργο των φοιτητών. Σημαντικό επίσης, αποδεικνύεται και το ζήτημα των πανάκριβων διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ο Σύλλογος από τη πρώτη στιγμή είχε αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος αφού ζούμε σε μια εποχή που όλο και μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών σκέφτεται να παρακολουθήσει κάποιο μεταπτυχιακό με την ελπίδα να βρει δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάζει. Γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα των φοιτητών ο Σύλλογος ποτέ δεν έπαψε να ενημερώνει τους φοιτητές και προσπάθησε μάλιστα να διευρύνει αυτήν την ενημέρωση καλώντας αρχαιολόγους και εκπαιδευτικούς για να πραγματοποιήσουν περιοδείες και να μιλήσουν για τα προβλήματα των κλάδων.
  Όλα τα προβλήματα όμως, που αντιμετωπίζουμε σαν φοιτητές πρέπει να μας δείχνουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί απέναντι στις εξελίξεις αλλά να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε μέσα από τον φοιτητικό μας σύλλογο. Αυτό κάναμε και στην περίπτωση των συγγραμμάτων, αφού δεν το βάλαμε κάτω, το παλέψαμε συλλογικά χωρίς να ακούσουμε όσους μας έλεγαν να κάτσουμε στα αβγά μας. Κάναμε άμεσα κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και πήραμε δεσμεύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Στον δρόμο όμως βγήκαμε και για τους μετεγγραφέντες συναδέλφους μας. Ο σύλλογος πρωτοστάτησε ώστε όλα τα παιδιά να πάρουν τελικά την μετεγγραφή τους, καθώς γνωρίζουμε ότι μιλάμε για παιδιά που δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα και ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση τους αποκλείει από τις σπουδές τους. Μάλιστα αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει αφού τα παιδιά και μαζί τους και όλος ο σύλλογος βρισκόμαστε σε συνεχή κινητοποίηση μέχρι να δικαιωθούν οριστικά. Ο Σύλλογος έχοντας σημαία τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών παλεύει για τα συμφέροντα των φοιτητών και πραγματικά μπορεί να βάλει εμπόδια, αφού γνωρίζει ότι η υποχρηματοδότηση στις σχολές που είναι η αίτια όλων των προβλημάτων που αναφέρθηκαν, έρχεται σαν συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης να δίνει χρήματα όχι εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, αλλά εκεί που θέλει. Για τη κυβέρνηση δηλαδή, τα συμφέροντα των φοιτητών δεν συμβαδίζουν με αυτά του μεγάλου κεφαλαίου, για το οποίο και φοροελαφρύνσεις κάνει και λεφτά για επενδύσεις δίνει. Επειδή λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθούν τα δικαιώματά μας, είναι καιρός να οργανώσουμε τον δικό μας αγώνα, που θα είναι και η απάντηση μας σε όλα τα ζόρια που βιώνουμε, τώρα σαν φοιτητές και αργότερα σαν εργαζόμενοι.
 Όλο το προηγούμενο διάστημα  δώσαμε δυναμική απάντηση απέναντι σε αυτή την πολιτική  που μας βάζει στο στόχαστρο. Ήρθαμε σε συντονισμό με άλλους φοιτητικούς συλλόγους και οργανώσαμε από κοινού το μαχητικό και πολύ μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο της 7ης Νοέμβρη. Αυτός ο αγώνας δείχνει τον δρόμο, καθώς έγινε κομμάτι των φοιτητών μέσα στα αμφιθέατρα αφού μετά από παρότρυνση του Δ.Σ.  έγιναν δυο συνελεύσεις ετών, στο πρώτο και το δεύτερο, στις οποίες οι φοιτητές που μαζεύτηκαν συζήτησαν για το πώς θα κατέβει το έτος τους σ ‘αυτό το συλλαλητήριο. Εκεί διεκδικήσαμε να ζούμε και να σπουδάζουμε όπως μας αξίζει με όλη τη γνώση στο πτυχίο, χωρίς δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, με δωρεάν σίτιση – στέγαση – μεταφορές, με δωρεάν συγγράμματα και φυσικά χωρίς να χάσουμε την παιδαγωγική επάρκεια. Δεν υποτιμάται μάλιστα, το γεγονός ότι αυτό το συλλαλητήριο ήρθε σαν αποτέλεσμα μιας γενικότερης κατάστασης που είχε διαμορφωθεί ύστερα τις κινητοποιήσεις που έγιναν για τα συγγράμματα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και για την άδικη φυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκτιμάται επίσης θετικά το γεγονός ότι ο Σύλλογός μας πολλές φορές έδωσε ζωή και στον σύλλογο της Φιλοσοφικής, καθώς μεταφέραμε εκεί πείρα από τις αποφάσεις που πήραμε, ωθώντας έτσι στην ριζοσπαστικοποίησή του.
  Σημαντική δραστηριότητα επίσης είχαμε αναπτύξει και για το προσφυγικό. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας όχι μόνο μέσα από ψηφίσματα στα Διοικητικά Συμβούλια, αλλά έμπρακτα με την συλλογή πολλών ειδών πρώτης ανάγκης, παιχνιδιών και γραφικής ύλης για τα προσφυγόπουλα. Αφού τα συλλέξαμε, σε συνεννόηση με άλλους φοιτητικούς συλλόγους επισκεφθήκαμε το λιμάνι του Πειραιά, οπού τότε ήταν εγκατεστημένοι, και στη συνέχεια το Hot Spot του Σκαραμαγκά. Με αυτόν τον τρόπο στείλαμε και ένα μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.  
  Ειδικό βάρος για ακόμα μια χρονιά δόθηκε στο κομμάτι του πολιτισμού. Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού λειτούργησε και την περασμένη χρονιά τις πολιτιστικές ομάδες του, ενώ φέτος γίνεται εκ νέου προσπάθεια να συσταθούν οι ομάδες και να ξεκινήσουν την λειτουργία τους. Ο Σύλλογος δίνει έτσι την ευκαιρία σε πολλά παιδιά, που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν χρήματα σε σχολές χορού ή ωδεία, να μην παρατήσουν τις τέχνες αλλά να ασχοληθούν μ ’αυτές  και σε συνεργασία με τους συμφοιτητές τους να δουλέψουν και να προετοιμάσουν το βασικό υλικό του επόμενου φεστιβάλ του συλλόγου μας που πια έχει γίνει θεσμός και δεκάδες φοιτητές το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Εξίσου θεσμός όμως έχει γίνει και η εφημερίδα του συλλόγου που είναι η μοναδική πανελλαδικά και έχει για συντάκτες και αρθρογράφους τους ίδιους τους φοιτητές του τμήματος.
Στόχος του απερχόμενου Δ.Σ. αλλά και πάγιος στόχος του Συλλόγου είναι η πλειοψηφία των φοιτητών του τμήματος να αντιληφθούν τι σημαίνει φοιτητικός σύλλογος και να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες αρχής γενομένης από τις εκλογές στις 11-12-13 Δεκέμβρη. Οι εκλογές θα είναι αφορμή ώστε περισσότεροι φοιτητές να γνωριστούν με τον Σύλλογο και έτσι αυτός να ισχυροποιηθεί ακόμα πιο πολύ. Αποδείχθηκε ότι μόνο με την αύξηση της συμμετοχής και με το να μπουν περισσότεροι φοιτητές στη μάχη θα είναι εφικτή η αύξηση των δραστηριοτήτων του συλλόγου αλλά και της διεκδικητικής του δύναμης.
  Δυο λόγια για την εκλογική διαδικασία: οι εκλογές θα διεξαχθούν το τριήμερο 11-12-13 Δεκέμβρη από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και οι κάλπες θα είναι στημένες έξω από την αίθουσα 442. Εκείνες τις μέρες θα γίνονται κανονικά μαθήματα και οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίσουν με το πάσο και τη ταυτότητά τους. Θα μπορούν να ψηφίσουν και οι μετεγγραφέντες φοιτητές που δεν έχουν πάρει ακόμα την μετεγγραφή τους αλλά έχουν κάνει την σχετική αίτηση. Όποιος θέλει μπορεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο, το οποίο θα είναι κλειστό, δηλαδή μέχρι 21 άτομα. Μέχρι στιγμής έχει συγκροτηθεί μόνο ένα ψηφοδέλτιο, αυτό της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας. Έως τις εκλογές διαλύεται το Δ.Σ. και αναλαμβάνει η εφορευτική επιτροπή, που θα είναι υπεύθυνη και για την διεξαγωγή των εκλογών. Η  εφορευτική επιτροπή αποτελείται από τους ……….
  Το επόμενο διάστημα θα πρέπει ο Σύλλογός μας να φέρει σε πέρας μια σειρά από δράσεις:
  1. Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία που προκηρύχθηκε για τις 14 Δεκέμβρη. Αυτή θα είναι η αμέσως επόμενη μάχη του συλλόγου μετά τις εκλογές και πρέπει η συμμετοχή μας να είναι δίχως προηγούμενο σαν απόδειξη της ισχυροποίησης του Συλλόγου. Πρέπει να απαντήσουμε ενιαία στην κυβέρνηση και στην πολιτική που υλοποιεί, στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών μας, των ανέργων, των συνταξιούχων. Σκεπτόμενοι σαν αυριανοί εργαζόμενοι να αποδείξουμε ότι ο μόνος τρόπος να δικαιωθούμε είναι μέσα από την συμπόρευση του φοιτητικού και εργατικού κινήματος.
  2. Συνάντηση σε μηνιαία βάση με τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας για να μας ενημερώνει για τα ζητήματα του τμήματος.
  3. Σύσταση επιτροπών ανά έτος όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτροπές μετεγγραφέντων και έχει αποδειχθεί ότι αυτές οι μέθοδοι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία συνολικά του συλλόγου αλλά και στο να δίνει το έτος δυναμικό παρόν και να αναδεικνύει την ανεπάρκεια των ιδρυμάτων να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών λόγω της εντεινόμενης κρατικής υποχρηματοδότησης.
  4. Συνδιοργάνωση του επόμενου φεστιβάλ του Συλλόγου από κοινού με όλα τα τμήματα της Φιλοσοφικής, μέσω του Συλλόγου της Φιλοσοφικής, προκειμένου φέτος να βγει ένα ακόμα πιο μεγάλο και επιτυχημένο αποτέλεσμα.
  5. Επίσκεψη στο θέατρο Τζένη Καρέζη για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση «Ο δρόμος περνάει από μέσα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη.
  6. Συνέχεια των ιστορικών περιπάτων που είχαμε ξεκινήσει με βάση και το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την