Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε.

Οι εξελίξεις μας φέρνουν μπροστά σε νέες καταστάσεις και δεδομένα, που απαιτούν την άμεση παρέμβαση όλων μας και δεν αφήνουν περιθώρια σε κανέναν να κάτσει στα αυγά του!
Στην συνέλευση των καθηγητών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/03, ψηφίστηκε το πλαίσιο αρχών με το οποίο διαρθρώνεται από δω και πέρα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος. Με βάση την απόφαση που πήραν οι καθηγητές άνοιξε ο δρόμος για μεταπτυχιακά με δίδακτρα, μονοετή ή διετή, παράλληλα με το υπάρχον πρόγραμμα, του οποίου η παρούσα μορφή λήγει το 2018. Παίρνοντας υπ’ όψιν το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο προβλέπει προϋπολογισμό, δηλαδή έσοδα έξοδα, σε κάθε νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ανοίγει, αλλά και την κατάσταση με την υποχρηματοδότηση των σχολών, θεωρούμε ότι τα μεταπτυχιακά επί πληρωμή θα γίνουν πλέον κάτι παραπάνω από καθεστώς.

Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά πως κριτήριο για την δημιουργία των νέων αυτών μεταπτυχιακών προγραμμάτων δεν θα είναι η παραγωγή νέας γνώσης και η συμβολή γενικά στην παραπέρα εξέλιξη της επιστήμης μας, αλλά η ανταγωνιστικότητα, η επιλεξιμότητα και τα έσοδα που αυτά φέρνουν στο Πανεπιστήμιο. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ψηφίστηκε η είσοδος στο μεταπτυχιακό να γίνεται χωρίς γραπτές εξετάσεις, καθώς αυτές θα καθιστούσαν το μεταπτυχιακό "λιγότερο έως καθόλου ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα του εξωτερικού". Δηλαδή μας λένε, ότι κριτήριο για να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό, ουσιαστικά δεν είναι οι γνώσεις του αλλά η τσέπη του!

         Η πα ρ έμβα ση του συλ λ όγ ου μας , μα ταί ω σε περ ετα ί ρω α ρ ν ητι κές α λλ αγ ές!

Μετά από παρέμβαση του συλλόγου μας καταφέραμε να ματαιωθεί η συζήτηση για σειρά μεταρρυθμίσεων στο υπάρχον πρόγραμμα, μεταρρυθμίσεις ίδιας φύσης όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Καταφέραμε, να μην περάσει η πρόταση για το νέο μεταπτυχιακό με 5000 ευρώ δίδακτρα που προτείνεται στην αρχαιολογία!

Αποδείχτηκε ότι καθοριστικός παράγοντας μπορεί να είναι η μαζικότητα των αγώνων μας, καθώς και σύμφωνα με τα λεγόμενα ορισμένων καθηγητών, η δική μας παρουσία, τα δικά μας συνθήματα, ήταν αυτά που έβαλαν εμπόδια στην προηγούμενη συνέλευση των καθηγητών. Θεωρούμε πως άμα η φοιτητική κοινότητα είχε μια πιο μαζική παρουσία στην χθεσινή συζήτηση, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή καθυστερήσει τουλάχιστον, πολλές από αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις!

        Ούτε 1 ευρώ γ ια τα με τα πτυχια κά μας !

Ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για τα μεταπτυχιακά μας! Διεκδικούμε το πτυχίο μας να είναι μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, να προσφέρει εξειδίκευση και γνώση αρκετή ώστε οι κάτοχοι του να είναι ολοκληρωμένη επιστήμονες! Διεκδικούμε μεταπτυχιακά, ενός κύκλου, με μοναδικό σκοπό και κριτήριο την παραγωγή νέας γνώσης και την  συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης μας, που να καταλήγουν απευθείας σε διδακτορικό!

                          Μ πλ οκά ρ ουμε κά θε σκέψη γ ια δί δα κτρ α στα με τα πτυχι α κά μα ς!

Συνάδελφε- ισσα! Η ζωή απέδειξε για άλλη μια φορά πως με εσένα στην απέξω, τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί! Ενώ αντίθετα όταν δώσαμε μαζί ενωμένοι μάχες, σχεδόν πάντα βγήκαμε νικητές! Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας! Είναι ώρα και εμείς να βάλουμε την σφραγίδα μας στις εξελίξεις και για την δικιά μας στην ζωή, να μην γίνουμε δηλαδή εμείς πελάτες αλλά και των γενεών που έρχονται!
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ!

ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ! ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ!

 Δ ΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 8.30 Σ ΤΗΝ 404
 ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ! 
                                        ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την