Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόφαση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του συλλόγου στις 18/03


Πριν από ένα χρόνο, στην προηγούμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου μας αποφασίσαμε τη διεξαγωγή των πρώτων εκλογών του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού-Αρχαιολογικού.  Το παραπάνω αποτέλεσε μία τομή όχι μόνο γιατί ήταν οι πρώτες εκλογές του συλλόγου, αλλά και γιατί αυτές οι εκλογές προέκυψαν ύστερα από απόφαση της ετήσιας εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης. Ο τρόπος αυτός διεξαγωγής εκλογών, είναι κατά τη γνώμη μας κι αυτός που πρέπει να επικρατήσει σήμερα στις διαδικασίες των φοιτητών. Είναι ανάγκη σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι να ξαναγίνουν όργανα πάλης στα χέρια των φοιτητών. Όλες οι διαδικασίες να ξεκινούν και να τελειώνουν με τους φοιτητές πρωταγωνιστές κι όχι παρατηρητές. Ο τρόπος διεξαγωγής εκλογών στο σύλλογό μας πρέπει να γίνει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους συλλόγους, καθώς έτσι οι διαδικασίες αυτές αποκτούν νόημα, ζωντάνια, φέρνουν κοντά στο σύλλογο δεκάδες φοιτητές. Στις περσινές εκλογές συμμετείχαν 208 φοιτητές του τμήματός μας, αριθμός αρκετά σημαντικός αν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτές έλαβαν χώρα (π.χ. σφοδρή επίθεση από τη ΔΑΠ, τα ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ, την ΠΑΣΠ, οι οποίοι σύσσωμοι κατηγόρησαν και κατηγορούν το σύλλογο μας και τις διαδικασίες του, οπισθοχώρηση του φοιτητικού κινήματος). Το Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές την επόμενη κιόλας μέρα έγινε γνωστό σε όλους τους φοιτητές του τμήματός μας, καθώς αυτή είναι και η ουσία των εκλογών, να εκλέγεται διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα τα γνωρίζουν όλοι οι φοιτητές.
                Με το νέο ακαδημαϊκό έτος οι φοιτητές του τμήματός μας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα εκ των οποίων άλλα χρόνια κι άλλα για πρώτη φορά. Για μία ακόμη φορά, με την έναρξη της νέας χρονιάς είδαμε δεκάδες φοιτητές να στοιβάζονται σαν τις σαρδέλες μέσα στα λεωφορεία  Ο σύλλογος μας, μαζί και με άλλους φοιτητικούς συλλόγους προχώρησε σε δυναμική κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ, πετυχαίνοντας τόσο την ανάκληση των απαράδεκτων δηλώσεων του Γενικού Διευθυντή για σύλληψη όποιου δεν έχει εισιτήριο, όσο και την αύξηση των δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν το κέντρο με την Πανεπιστημιούπολη. Πετύχαμε ακόμα τη διαγραφή προστίμου που είχε επιβληθεί σε συμφοιτητή μας, το οποίο ο ίδιος αδυνατούσε να πληρώσει. Ως φοιτητικός σύλλογος, εκφράσαμε επίσης, την άποψή μας ότι οι μετακινήσεις πρέπει να είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές.
                Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά είχε όμως και μία άλλη «ιδιαιτερότητα». Στην κυβέρνηση βρισκόταν η «δεύτερη φορά αριστερά». Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήρθε για να συνεχίσει το έργο που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το στόχαστρό της δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η Παιδεία. Ήδη, από την πρώτη της θητεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε κουρέψει τα αποθεματικά των σχολών μας, αδειάζοντας έτσι τα ταμεία τους και οδηγώντας τα σε οικονομικό στραγγαλισμό, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για το μπάσιμο των επιχειρήσεων στις σχολές μας με χίλιους δυο τρόπους. Σαν να μην έφτανε αυτό η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άφησε φέτος χιλιάδες φοιτητές εκτός των σχολών τους καθώς δεν χορήγησε μετεγγραφές σχεδόν στους μισούς φοιτητές που έκαναν αίτηση, ενώ εκατοντάδες ήταν οι συμφοιτητές μας που έμειναν εκτός των εστιών. Η επίθεσή τους όμως δεν σταματάει εδώ καθώς με το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία που ετοιμάζουν, καθώς επίσης και με τον κάλπικο διάλογο που έχουν στήσει για την παιδεία έρχονται να ανατρέψουν ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε συνέχεια των προηγούμενων. Στο 3ο μνημόνιο για πρώτη φορά, γίνεται αναφορά σε αναδιαρθρώσεις που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα το μνημόνιο αναφέρει την ανάγκη αξιοποίησης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο μία ματιά στις προηγούμενες εκθέσεις του ΟΟΣΑ αρκεί για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος: αύξηση του επιμερισμού του κόστους λειτουργίας στους φοιτητές, εισαγωγή διδάκτρων, συγχωνεύσεις τμημάτων, προσαρμογή προγραμμάτων σπουδών και έρευνας στις ανάγκες της αγοράς κ.α. Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις του οργανισμού για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Η πολιτική που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση έχει ως στόχο τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις και των φοιτητών σε πελάτες, με τους τελευταίους να καλούνται να πληρώσουν ένα σκασμό λεφτά προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν. Αποδεικνύεται περίτρανα λοιπόν, ότι οι αλλαγές που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι επιλογές ενός «κακού» Πρύτανη ή ενός «κακού» υπουργού Παιδείας αλλά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια.
                Απέναντι σε αυτή την πολιτική που έβαζε και βάζει στο στόχαστρο τις σπουδές και τη ζώη μας , δώσαμε δυναμική απάντηση μαζί με δεκάδες άλλους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρώτος σταθμός της δράσης μας ήταν το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο της 5ης Νοέμβρη, στο οποίο κατέβηκαν δεκάδες φοιτητές από το τμήμα μας, ενώ καταφέραμε εκείνη τη μέρα να μη γίνουν και τα περισσότερα από τα μαθήματα στη σχολή. Στο συλλαλητήριο αυτό, το οποίο το διοργάνωνε ο σύλλογός μας μαζί με άλλους φοιτητικούς συλλόγους της Αττικής, θέσαμε στο προσκήνιο το οξυμένο ζήτημα της υποχρηματοδότησης που έπληττε και πλήττει τις σχολές μας. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία έξι χρόνια ο προϋπολογισμός τους ΕΚΠΑ έχει κατρακυλήσει στα 8 εκ. € από 40 εκ. που ήταν το 2010. Στο τμήμα μας η υποχρηματοδότηση εκφράζεται ως εξής: ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, δεκάδες € σε φωτοτυπίες που πρέπει να αγοράζουμε καθώς σε πολλά μαθήματα ζητούνται δύο και τρία συγγράμματα τα οποία δεν διανέμονται δωρεάν, καθώς επίσης και σε ελλιπή αριθμό σεμιναρίων ανά εξάμηνο.
                Το προηγούμενο διάστημα ο σύλλογός μας συμμετείχε επίσης και στις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ (12 Νοέμβρη 2015, 3 Δεκέμβρη 2015, 4 Φλεβάρη 2016) που είχαν στο επίκεντρο τους την επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Το ασφαλιστικό αν και μας φαίνεται κάτι μακρινό όντας ακόμα νέοι μας αφορά όλους. Δεν είναι μόνο η σύνταξη όπως πολλοί προβάλλουν. Το ασφαλιστικό έχει να κάνει τόσο με τη σύνταξη όσο και συνολικότερα με το δικαίωμα ενός νέου σήμερα στην ασφάλιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εργασία με δικαιώματα. Σήμερα ειδικά που η πλειοψηφία των αποφοίτων του τμήματός μας τα βγάζει πέρα κάνοντας ιδιαίτερα (ανασφάλιστη εργασία), πρέπει όλους να μας απασχολήσουν οι αλλαγές που έρχονται στο ασφαλιστικό και οι οποίες αν περάσουν θα κάνουν τη σύνταξη για ένα νέο που σήμερα εργάζεται ανασφάλιστος όνειρο θερινής νυκτός.
                Το Δεκέμβρη ο σύλλογός μας συμμετείχε στην 6η Παναττική Συνδιάσκεψη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Οι αντιπρόσωποι μας στη συνδιάσκεψη μετέφεραν την πλούσια πείρα του συλλόγου μας σε μία συνάντηση, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 50 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.  Πρωτοβουλίες σαν και αυτή βοηθούν στην παραπέρα οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα και δείχνουν το δρόμο για το πώς πρέπει να δρουν οι σύλλογοι, σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών, αγωνιστικοί και πρωτοπόροι.
                Πρόσφατα στη συνέλευση των καθηγητών του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τέθηκε το ζήτημα δημιουργίας ξενόγλωσσου μεταπτυχιακού αρχαιολογίας με δίδακτρα 5000€ για ένα χρόνο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκ μέρους ορισμένων καθηγητών του τμήματος δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς η λογική των διδάκτρων είναι αυτή που κυριαρχεί στα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα αυτή τη στιγμή. Ο σύλλογός μας εξ αρχής τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα, ενώ παρεμβήκαμε και στη συνέλευση του τμήματος. Θεωρούμε ότι με τη δημιουργία αυτού του μεταπτυχιακού ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματος. Με την παρέμβασή μας στη συνέλευση του τμήματος αναδείξαμε την άποψή μας για το χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τόσο οι προπτυχιακές όσο και οι μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ επίσης κάναμε σαφές πως δεν θα δεχτούμε την επιβολή διδάκτρων σε οποιοδήποτε από τα μεταπτυχιακά του τμήματός μας. Αναδείξαμε επίσης τη θέση του συλλόγου μας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Καταφέραμε μάλιστα να πετύχουμε την αναβολή της συζήτησης των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Το επόμενο διάστημα όμως είναι βέβαιο πως θα ξανανοίξει η συζήτηση για το θέμα αυτό. Ως φοιτητικός σύλλογος οφείλουμε να αποτρέψουμε κάθε σκέψη για εμπορευματοποίηση της παιδείας. 
                     Θεωρούμε επίσης σημαντικό, να αναφέρουμε και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες πήρε ο σύλλογός μας τον τελευταίο ένα χρόνο. Ήδη από πέρσι έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία πολιτιστικών ομάδων του συλλόγου μας. Η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε φέτος με τη δημιουργία ομάδων χορού, μουσικής, ζωγραφικής, πέραν της ομάδας θεάτρου που ήδη υπήρχε. Οι ομάδες πάνε καλά μέχρι στιγμής αλλά σίγουρα υπάρχει δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης βελτίωσης. Πρέπει ακόμα περισσότερο οι ομάδες, να αγκαλιαστούν από ακόμα μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και είναι υπόθεση όλων μας . Σε λίγο καιρό μάλιστα θα έχουμε και το τρίτο φεστιβάλ του συλλόγου μας στο οποίο οι συμφοιτητές μας από τις ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν όσα έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό.
                Είναι ακόμα σημαντικό να αναφέρουμε την πλούσια δράση της επιτροπής αλληλεγγύης. Μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό ο σύλλογός μας κλήθηκε να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους συνανθρώπους μας που σήμερα ξεριζώνονται από τη χώρα τους εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία εδώ και 5 χρόνια. Για τα τεράστια κύματα των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένα σήμερα στην Ελλάδα έχουν τεράστια ευθύνη τόσο το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. όσο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τηρεί στο έπακρο τη συνθήκη Σένγκεν και τον κανονισμό Δουβλίνο 2. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν ο σύλλογός μας έχει μαζέψει κι έχει παραδώσει ήδη δύο φορές τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης στους πρόσφυγες, ενώ έχουμε ξεκινήσει να μαζεύουμε εκ νέου τρόφιμα ώστε να τα πάμε σύντομα στους πρόσφυγες.
                Τέλος, από τον Γενάρη ο σύλλογος φοιτητών Ιστορικού-Αρχαιολογικού ξεκίνησε να εκδίδει τη δική του  δίμηνη εφημερίδα, η οποία διανέμεται δωρεάν. Η κίνηση αυτή βασίζεται στη λογική όπως και οι παραπάνω κινήσεις για δημιουργία πολιτιστικών ομάδων βασίζεται στη λογική ότι σήμερα πολλοί νέοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ταλέντο-μεράκι τους λόγω και των οικονομικών δυσκολιών που επικρατούν. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο πήραμε τις παραπάνω πρωτοβουλίες. Για να δώσουμε τη δυνατότητα στους συμφοιτητές μας να αξιοποιήσουν  τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους.  
                 Μπροστά μας, μπροστά στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα ανοίγονται δυο δρόμοι. Ή θα επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, της ακριβοπληρωμένης γνώσης, της ζωής λάστιχο, της μοιρολατρίας και της υποταγής, δηλαδή θα συνεχίσουμε στο δρόμο του συμβιβασμού με την αντιλαϊκή πολιτική. Ή θα παλέψουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας για δωρεάν επιστημονική μόρφωση υψηλού επιπέδου, επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού, μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, ανάπαυση, εξασφαλισμένη δωρεάν υγεία, ξεκούραση κι ασφάλεια για το μέλλον. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων. Η λογική ότι δεν αλλάζει τίποτα βολεύει αυτούς που τα αλλάζουν όλα εναντίον μας. Όποιος δε θέλει να πληρώνει ένα σκασμό λεφτά για να σπουδάσει, πρέπει να παλέψει για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για επιστροφή των αποθεματικών τους που «κουρεύτηκαν», για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα, για ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, για επίδομα ενοικίου. Όποιος δε δέχεται να είναι πελάτης στη μόρφωση - εμπόρευμα, να παλέψει για να φύγουν από τα ΑΕΙ - ΤΕΙ οι επιχειρήσεις, να παλέψει ενάντια στην επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων, να παλέψει για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων της Ε.Ε. για την Ανώτατη Εκπαίδευση όπως ο Νόμος-Πλαίσιο και το σχέδιο Αθηνά. Όποιος θέλει το πτυχίο του να έχει αντίκρισμα, να παλέψει ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά χωρίς να χρειάζεται να κάνει ένα κάρο πανάκριβα μεταπτυχιακά και να μαζεύει ένα σωρό πανάκριβα πιστοποιητικά για «μια θέση στον ήλιο». Όποιος θέλει ουσιαστική έρευνα να παλέψει για έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των κερδών των μονοπωλίων. Όποιος θέλει αξιοπρεπή δουλειά για να ζήσει, να παλέψει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να παλέψει ενάντια στο σχέδιο για την υπερεκμετάλλευση των νέων που μας επιβάλλει μέχρι τα 29 να δουλεύουμε για 5 μήνες με 400 ευρώ, ενάντια στο μέλλον μας.
Θέλουν μοναδικό μας όνειρο και ελπίδα να είναι τα προγράμματα της ΕΕ με τα voucher που δεν λύνουν την τεράστια ανεργία, αντίθετα μας «εθίζουν» στο να ζούμε σα σύγχρονοι σκλάβοι. Όποιος φοιτητής, όποια φοιτήτρια δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές, να διεκδικήσει μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές. Όποιος δεν θέλει η πρακτική άσκηση να είναι τσάμπα εργασία και σε αντικείμενο άσχετο από αυτό που σπουδάζει, να διεκδικήσει πρακτική άσκηση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να επιστρέψουμε τον λογαριασμό παλιών και νέων μνημονίων, στήνουμε μπλόκο στην εφαρμογή της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας σε κάθε σχολή. Να παλέψουμε για την επιστροφή όσων στερηθήκαμε εμείς και οι οικογένειες μας όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να αυξάνονται τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος της δικής μας χρεοκοπίας. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, την επιστήμη και την έρευνα προς όφελος του λαού.
Για να γίνει αυτό πρέπει να ξεμπερδεύουμε με την εξουσία των μονοπωλίων. Να μην πληρώσει ο λαός την κρίση και την ανάκαμψη της πλουτοκρατίας, να παλέψει για αποδέσμευση από την ΕΕ. Με την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του λαού μπορεί η Παιδεία να είναι λαϊκή, τα πανεπιστήμια ως αναπόσπαστο στοιχείο της φιλολαϊκής ανάπτυξης, να παίζουν τον πραγματικό μορφωτικό, ερευνητικό και κοινωνικό τους ρόλο. Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε σύμμαχο τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης με την ΠΑΣΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες και την ΠΑΣΥ, τους μαθητές που παλεύουν από την πρώτη μέρα για βιβλία, καθηγητές, σχολείο να μορφώνει, τους καθηγητές που παλεύουν για ολοκληρωμένη αποκλειστικά δημόσια παιδεία για όλους  
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι το απερχόμενο Δ.Σ. ανταπεξήλθε βασικά καλά στα καθήκοντα του, παρά τις όποιες αδυναμίες.


Προχωράμε:


   ● Στην διοργάνωση του 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ του Συλλόγου μας στις 29-30/3
              
             
               ● Στην διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη του νέου του Διοικητικού      Συμβουλίου στις   11-12-13/4
           


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την