Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ (21/10/2015)

Την προηγούμενη βδομάδα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε στη Βουλή τα πρώτα μέτρα του Μνημονίου 3. Τα νέα μέτρα είναι μόνο το 30% των συνολικών προαπαιτούμενων. Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή χτυπάνε με νέα καταιγίδα φόρων τις οικογένειες μας, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν το δυσβάσταχτο κόστος σπουδών. Έτσι όλο και περισσότεροι δουλεύουμε από το 1ο κιόλας έτος για να τα φέρουμε πέρα ή πολλοί παρατάμε τις σπουδές μας. Προχωράνε σε νέο τσάκισμα στο ασφαλιστικό, και αυτό δεν αφορά μόνο τις συντάξεις. Το ασφαλιστικό σημαίνει για εμάς ότι μας στερούνται οι άδειες, τα βιβλιάρια, τα ένσημα, τα φάρμακα με λίγα λόγια όλο και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους αποφοίτους των σχολών μας. Ταυτόχρονα μειώνουν τις συντάξεις των παππούδων μας με τις οποίες ζουν ολόκληρες οικογένειες. Προχωράνε σε νέες ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, που θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες. Προχωράνε σε αύξηση 10% στα εισιτήρια του ΟΑΣΑ, και την ίδια ώρα απειλείται ακόμη και με κατάργηση το μειωμένο εισιτήριο για τους φοιτητές. Ταυτόχρονα παρέχουν 35 δις πακέτο ανάπτυξης για επιχειρηματικούς ομίλους και 12 δις για τράπεζες.
Την πρώτη απάντηση σε αυτή την αντιλαϊκή επίθεση οι εργαζόμενοι και η νεολαία την έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα με την κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΑ, την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας από δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ., καθώς και με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της περασμένης Παρασκευής. Οι φοιτητές κι οι εργαζόμενοι έδειξαν τη δύναμή τους, σ’ αυτούς που προσπαθούν να τσακίσουν τη ζωή και τα όνειρά τους. Στη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο σύλλογός μας μαζί με σειρά άλλων συλλόγων στα γραφεία του ΟΑΣΑ , την Πέμπτη 15/10, καταφέραμε να μην καταργηθούν τα πάσο και τα μειωμένα εισιτήρια, να αυξηθούν οι λεωφορειακές γραμμές 250, 608, 242, να διαγραφεί πρόστιμο σε συμφοιτητή μας, να ανακληθούν οι απαράδεκτες δηλώσεις του Προέδρου του ΟΑΣΑ ότι όποιος δεν έχει εισιτήριο θα συλλαμβάνεται.
Σε μια περίοδο που δεν κουνιέται φύλλο, που επικρατεί η απογοήτευση, η αναμονή κι η ανοχή οι δυνάμεις τους Μ.Α.Σ. και του Π.Α.ΜΕ. τάραξαν τα νερά. Αποδείχθηκε ότι οι φοιτητές και εργαζόμενοι όταν αγωνίζονται ενωμένοι, με πείσμα μπορούν να έχουν κατακτήσεις. Οι αγώνες είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν και δίνουν ανάσες στο λαό μας. Όλοι μαζί λοιπόν μπορούμε να τους μπλοκάρουμε γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Οι φοιτητές δεν πρέπει να δώσουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική.
Ήδη από την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους τα εμπόδια που καλούμαστε να προσπεράσουμε για να σπουδάσουμε απρόσκοπτα είναι πολλά. Δίνουμε ένα σκασμό λεφτά για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μεταφορές. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα φέτος προστίθενται και καινούργια, μέσω του 3ου μνημονίου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο τμήμα μας είναι το μάθημα της Εισαγωγής στη επιστήμη της αρχαιολογίας στο οποίο ο καθηγητής ζήτησε από τους φοιτητές είτε να αγοράσουν το 2ο σύγγραμμα είτε να να το βγάλουν φωτοτυπίες. Κανένας φοιτητής δεν πρέπει να αποδεχτεί να δώσει ούτε ένα ευρώ για συγγράμματα. Πρέπει τώρα να διεκδικήσουμε να δοθεί δωρεάν. Δεν πρέπει να καλλιεργηθεί η εντύπωση στους φοιτητές «έλα μωρέ δύο ευρώ είναι μόνο», γιατί αυτά τα δύο-τρία ευρώ σε βάθος χρόνου μαζεύονται πολλά. Πολλοί πρωτοετείς συνάδελφοί μας δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα πάσο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν κάρτα σίτισης, μειωμένα εισιτήρια στα μέσα. Ο σύλλογος έχει πετύχει με κινητοποίηση του στο εστιατόριο της σχολής να τρώνε όλοι οι πρωτοετείς με βεβαίωση εγγραφής μέχρι να προμηθευτούν τις κάρτες τους. Κανένας πρωτοετής φοιτητής να μην πληρώσει στο εστιατόριο. Πρέπει τώρα όλοι μαζί να συναντηθούμε στον συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε. Για την άμεση ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.
Γιατί είναι σύγχρονο δικαίωμά μας να σπουδάζουμε ανεμπόδιστα. Είναι σύχρονο διακαίωμά μας να έχουμε ολοκληρωμένες σπουδές. Το να είσαι πελάτης όμως δεν είναι καθόλου σύγχρονο. Το να μεταφέρονται προπτυχιακά μαθήματα σε ακριβούς μεταπτυχιακούς κύκλους δεν είναι σύγχρνο. Το να παρατούν συμφοιτητές μας τις σπουδές τους λόγω οικονομικών δυσκολιών ή το να δουλεύουν ήδη από το 1ο έτος για να τα βγάλουν πέρα δεν είναι σύγχρονο. Πρέπει να παλέψουμε για επιστήμη σε όφελος του λαού κι όχι των επιχειρήσεων. Η έρευνα που κάνουμε να μην καταλήγει στα χέρια διαφόρων επίδοξων επιχειρηματιών. Έχουμε δικαίωμα να βρίσκουμε δουλειά στο αντικείμενο πάνω στο οποίο σπουδάσαμε κι όχι να περιπλανιόμαστε μεταξύ ανεργίας και κακοπληρωμένης ανασφάλιστης δουλειάς.
Αιτία των παραπάνω προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση των σχολών μας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεπεράσει το 80% η μείωση των χρημάτων για ΑΕΙ-ΤΕΙ. (Ο προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ ήταν 40εκ. ευρώ το 2010 και σήμερα είναι μόλις 10εκ. ευρώ και προβλέπεται να μειωθεί κι άλλο). Τα αποθεματικά των σχολών έχουν κουρευτεί 2 φορές, μία το 2012 και το 2015. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 προβλέπονται νέες μειώσεις 20% της χρηματοδότησης για την Παιδεία. Και σαν να μην έφταναν όλα ο νέος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δήλωσε με θράσος ότι αν θέλουμε χρηματοδότηση να βγάλουμε «στο σφυρί» τις σχολές μας και την περιουσία τους, να ψάξουμε δηλαδή για εταιρίες χορηγούς. Η είσοδος όμως ιδιωτών στη σχολή, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης σημαίνει βρώμικες σχολές, σημαίνει υποστελεχωμένες γραμματείες που θα μισολειτουργούν ή δεν θα λειτουργούν καθόλου. Σημαίνει ελλείψεις σε προσωπικό ασφαλείας και συντήρησης των κτιρίων. Ακόμα οι ιδιώτες θα αγοράζουν έδρες έχοντας έτσι το δικαίωμα παρέμβασης στο πρόγραμμα σπουδών. Θα διδάσκονται μαθήματα όχι για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας πάνω στο αντικείμενό μας αλλά για να διευρύνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ανοιχτά επίσης παραμένουν το ενδεχόμενο θέσπισης διδάκτρων στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών (σε πολλά μεταπτυχιακά ήδη υπάρχουν υψηλά δίδακτρα), η αύξηση επιμερισμού του κόστους της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους ίδιους τους φοιτητές, το κλείσιμο ή η συγχώνευση τμημάτων.
Όλα τα παραπάνω οι φοιτητές έχουμε χρέος να τα απαντήσουμε. Δεν πρέπει να νομιμοποιήσουμε τη βαρβαρότητα την οποία μας ετοιμάζουν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει έρθει για να  ολοκληρώσει το έργο των προηγούμενων, ελπίζοντας πως οι νέοι, τα εργατικά-λαϊκά στρώματα θα βάλουν πλάτη. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα όταν λένε πως τα παίρνουν από τους έχοντες και την ίδια στιγμή το 35% ζει στα όρια της φτώχειας ενώ ½ νέους αδυνατεί να βρει δουλεία. Δυστυχώς όμως εκτός από τη άθλια κυβέρνηση απέναντί μας βρήκαμε και κάποιους εκπροσώπους φοιτητών που μόνο τέτοιοι δεν είναι. Πρόκειται για τους εκλεγμένους της ΔΑΠ, των ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ στο διοικητικό συμβούλιο της Φιλοσοφικής.
Η ΔΑΠ, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια, κάνει ό,τι μπορεί ενάντια στα συμφέροντα των φοιτητών. Η συγκεκριμένη παράταξη ανεξαρτήτως κυβέρνησης είναι ο πιστός υπηρέτης της μνημονιακής πολιτικής εντός των ΑΕΙ. Μιλούν για δίδακτρα, για νοίκι στις εστίες, ενώ πρόσφατα δεν ψήφισαν την κινητοποίηση στον ΟΑΣΑ, που πρότειναν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ  στο διοικητικό συμβούλιο της Φιλοσοφικής, λέγοντας ότι διαφωνούν με την δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών. Οι συγκεκριμένοι μάλιστα έχουν το θράσος να μας λένε να συμμορφωθούμε και να κάτσουμε φρόνιμα και να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που μας δίνουν.
Τα ΕΑΑΚ από την άλλη έχουν τεράστια ευθύνη για το γεγονός ότι άφησαν το φοιτητικό κίνημα απροετοίμαστο μπροστά στη βαρβαρότητα των μέτρων που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρουσίασαν το λύκο ως πρόβατο, καλλιέργησαν αυταπάτες πως μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των φοιτητών. Χαρακτηριστική είναι η στάση τους σε μια σειρά σχολών όπου καταψήφισαν την κινητοποίηση στον ΟΑΣΑ, την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας καθώς και το συλλαλητήριο της Παρασκευής.
Οι φοιτητές πρέπει τώρα να βγούμε μπροστά, να βάλουμε φρένο στα νέα μέτρα που έρχονται να τσακίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνολικότερα την κοινωνία. Είναι ώρα να κάνουμε τη δική μας αντεπίθεση. Με αγώνες ενάντια στον ένοχο για όσα ζούμε, δηλαδή την πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε. που προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στερούν το παρόν και το μέλλον μας. Με αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, τη ζωή. Με την αγωνιστική ανασυγκρότηση των συλλόγων την ενιαία κοινή συντονισμένη πάλη. Στη συμπόρευσή μας με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, με όλο το λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας πλήττει όλους. Έτσι δίνουμε και παίρνουμε τεράστια δύναμη!

Δυναμικά, μαζικά, αποφασιστικά συμμετέχουμε:


· Στο συλλαλητήριο που καλεί το Π.Α.ΜΕ. την Πέμπτη 22/10, στις 6:30μ.μ., στην Ομόνοια
· Στο φοιτητικό συλλαλητήριο όλων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της Αττικής στις 5/11
· Στην πανελλαδική απεργία της 12ης Νοεμβρίου
· Στην πανελλαδική συνάντηση φοιτητικών συλλόγων, με πρωτοβουλία του Μ.Α.Σ. στις 22/11

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την