Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ


.Η νέα χρονιά βρήκε τα πανεπιστήμια ανοιχτά, ύστερα από την λήξη της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων και έφερε αντιμέτωπους τους φοιτητές με τη σκληρή πραγματικότητα. Τα προβλήματα έγιναν εμφανή από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων. Ουρές φοιτητών να περιμένουν με τις ώρες στη γραμματεία για να εξασφαλίσουν ένα απλό δικαιολογητικό, κάτι που αποδεικνύει στην πράξη το τι προβλήματα προκαλεί η μείωση του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων. Ολόκληροι όροφοι και έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω της έλλειψης τεχνικού προσωπικού για τη διόρθωση των βλαβών, ενώ για μέρες η σχολή ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος, ύστερα από την απόφαση του εργολάβου που έχει την καθαριότητα, να απολύσει τις καθαρίστριες. Αυτές είναι οι συνέπειες της εισόδου ιδιωτών στο πανεπιστήμιο. Για αυτούς κίνητρο δεν είναι οι κάλυψη των αναγκών του πανεπιστημίου και των φοιτητών, αλλά μόνο το κέρδος.
Σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεται για ακόμη μια χρονιά στο προσκήνιο το ζήτημα του αυξημένου κόστους σπουδών. Καθηγητές του τμήματός μας, με δεδομένο ότι το ένα σύγγραμμα που μας δίνεται δωρεάν σε κάθε μάθημα, δεν καλύπτει πάντα την εξεταστέα ύλη, μας ζητούν είτε να αγοράσουμε δεύτερο σύγγραμμα, είτε να πληρώσουμε για φωτοτυπίες(πχ Εισ. στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας, Ιστορία της Τέχνης Α, Ιστορία Νέου Ελληνισμού Α, Αρχαία Ιστορία Α, σεμινάριο Νεώτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας). Πραγματοποιήσαμε κινητοποίηση στην κοσμητεία με αίτημα να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ για τα βιβλία μας. Η Κοσμήτορας αρνήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση, ενώ τόνισε ότι η διοικητική της θέση δεν τις επιτρέπει να εναντιωθεί στις επιταγές του υπουργείου!
 Επιπλέον οι  φοιτητές αναγκαζόμαστε να δίνουμε ένα σωρό λεφτά για τις καθημερινές μεταφορές από και προς  τη σχολή, την στιγμή που οι συγκοινωνίες υποβαθμίζονται συνεχώς με τις περικοπές δρομολογίων! Πριν λίγες ημέρες στο σπίτι μιας συναδέλφου εστάλη πρόστιμο 1000 ευρώ από την εφορία για κλήσεις που τις είχαν κοπεί στο παρελθόν, τις οποίες αδυνατούσε να πληρώσει λόγω οικονομικής δυσχέρειας!
Ακόμη πολλοί συνάδελφοι από την επαρχία αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τα νοίκια των σπιτιών τους, ενώ ανώφελο να αναζητήσουν δωμάτιο στην εστία του ΕΚΠΑ, όπου τα κενά δωμάτια είναι μόλις 46 για τους χιλιάδες επαρχιώτες! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι επαρχιώτες πρωτοετείς στο ΕΚΠΑ είναι 1632! Σημαντικό επίσης είναι και το ζήτημα της σίτισης. Τα αναρίθμητα δικαιολογητικά που χρειάζονται (15-17 απαιτούνται συγκεκριμένα) για την εξασφάλιση κάρτας, οι ατελείωτες ουρές αναμονής και τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα στερήσουν από την πλειοψηφία των φοιτητών την δυνατότητα δωρεάν σίτισης!
Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αποτελέσματα των πολιτικών που ασκούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις από κοινού με την ΕΕ. Πολιτικών που υποχρηματοδοτούν την παιδεία και θέλουν τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με όρους επιχειρήσεων, όπου οι φοιτητές θα πληρώνουν  τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το γεγονός ότι χρόνο με τον χρόνο οι φοιτητές πληρώνουν όλο και περισσότερα προετοιμάζει ξεκάθαρα το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Κόπτονται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία, αλλά την ίδια στιγμή μπορούν να δίνουν επιδοτήσεις εκατομμυρίων και προκλητικές φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους!
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα νέα οργανογράμματα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, δηλαδή ένα σύνολο εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας  που έχουν ήδη εγκριθεί ή αναμένονται να εγκριθούν από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Τα οργανογράμματα προβλέπουν τριετή βασικό κύκλο σπουδών από τον οποίο θα αποσπώνται μαθήματα που θα εντάσσονται σε μεταπτυχιακό κύκλο και θα διδάσκονται επί πληρωμή. Αυτό συνεπάγεται υποβαθμισμένα πτυχία και ένα διαρκές κυνήγι ακριβών μεταπτυχιακών και διδακτορικών μαθημάτων προκειμένου ο φοιτητής να γίνει πιο ανταγωνιστικός ως αυριανός εργαζόμενος έναντι των συναδέλφων του. Προβλέπουν ακόμη διαγραφές φοιτητών μετά το πέρας ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος για τη λήψη πτυχίου, δεν κάνουν κανένα λόγω για την παροχή δωρεάν συγγραμμάτων, στοχεύουν στη διάβρωση των οργάνων του φοιτητικού κινήματος, καθώς ζητούν εκλογή φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο, ως αντιπροσώπων στα όργανα του πανεπιστημίου, όπου θα  συζητούν με τα στελέχη των επιχειρήσεων. Τέλος μιλούν για την συγκρότηση επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται την περιουσία των ιδρυμάτων.
Τις εξελίξεις αυτές δεν μπορούμε να τις δούμε ξεκομμένα και από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ που πρόσφατα ζήτησε την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 29 για ένα χρόνο από την στιγμή πρόσληψής τους σε κάποια επιχείρηση, ως μέτρο μείωσης της ανεργίας., πράγμα που σημαίνει ότι είναι στην ευχέρεια του κάθε εργοδότη να δίνει τον μισθό- χαρτζιλίκι που επιθυμεί στους νέους εργαζόμενους του. Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ δεν σταματούν εκεί. Αξιώνουν υποχρεωτική πρακτική άσκηση για τους σπουδαστές της τεχνικής εκπαίδευσης. Ολιγόμηνη δηλαδή τζάμπα δουλεία, χωρίς ασφάλιση στις επιχειρήσεις. Επιπλέον προγράμματα μετανάστευσης νέων ανέργων στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι πρέπει να  κάνουμε για όλα αυτά. Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την οργάνωση του αγώνα μέσα από τις γραμμές του συλλόγου μας. Ο αγώνας αυτός μπορεί να είναι νικηφόρος εφόσον στοχεύει στο πραγματικό υπεύθυνο των προβλημάτων μας που είναι η ΕΕ  και το κεφάλαιο, εφόσον έχει μαζικότητα και διάρκεια και εξασφαλίζει την συμπόρευση των φοιτητών με τους εργαζόμενους γονείς τους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική. Στη βάση αυτή αποφασίζουμε την συμμετοχή του συλλόγου στο συλλαλητήριο που διοργανώνει τον ΠΑΜΕ την Τρίτη στις 18.00  στην Ομόνοια για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, ενάντια στην υποχρηματοδότηση της, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ιατρικών μονάδων, στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αύξηση της συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και τις εξετάσεις.
  Επίσης ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  •      Κινητοποίηση στο λεωφορείο 608 διεκδικόντας ΔΩΡΕΑΝ μετακίνηση για τους φοιτητές.
  •   ·        Κινητοποίηση στο εστιατόριο διεκδικόντας ΔΩΡΕΑΝ σίτιση για όλους τους φοιτητές.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της σχολής για το ζήτημα των συγγραμμάτων.

    1. Στο μάθημα Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας του 1ου  εξαμήνου μας ζητήθηκε να πληρώσουμε ένα ακόμη σύγγραμμα, εκτός από αυτό που μας δίνεται δωρεάν. Για αυτούς που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το πάρουν θα υπάρχουν αντίτυπα σε φωτοτυπίες που κοστίζουν 2 ευρώ!
    2. Στο μάθημα Ιστορία Νέου Ελληνισμού Α του 3ου εξαμήνου η καθηγήτρια μας κάλεσε να εκτυπώσουμε 53 σελίδες σημειώσεων που ανέβασε στο e-class, οι οποίες έχουν κόστος γύρω στα 5 ευρώ!
    3. Στο μάθημα Ιστορία της τέχνης Α του 3ου εξαμήνου θα δοθεί σύγγραμμα που καλύπτει μόνο την μισή ύλη, ενώ για το υπόλοιπο κομμάτι της ύλης θα καλύπτεται από ένα και μοναδικό αντίτυπο που θα υπάρχει στο σπουδαστήριο από το οποίο θα πρέπει να βγάλουμε φωτοτυπίες!
    4. Στο σεμιναριακό μάθημα της Νεώτερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας ο καθηγητής μας κάλεσε να πληρώσουμε φωτοτυπίες με κόστος 18 ευρώ!

  • ·   Κινητοποίηση στην εφορία των Αγίων Αναργύρων για το πρόστιμο των 1000 ευρώ που δόθηκε σε συνάδερφο μας.Η συνάδερφος δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει εισητήριο για τη μετακινησή της,της δόθηκε πρόστιμο το οποίο δεν μπόρεσε να εξοφλήσει και το πρόστιμο ανέβηκε στο ποσό των 1000 ευρώ.


  • ·Κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας για το ζήτημα των μετεγγραφών που καθυστερεί και επιβαρύνει πολλούς συναδέρφους μας.


  • ·        Ψηφίστηκε επίσης ψήφισμα που καταδίκαζε  κάθε ενέργεια της Ελλάδας που διευκολύνει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όσον αφορά στην επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


  • ·        Μαζεύονται συμμετοχές για την συγκρότηση θεατρικής ομάδας. Οι συμμετοχές μαζεύονται από μέλη της επιτροπής πολιτισμού του Συλλόγου.


  • ·        Θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ.Δηλώσεις συμμετοχών μέχρι 20/2 στην επιτροπή αθλητισμού του συλλόγου


Στην Συνέλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση στα τέλη του μήνα για το ζήτημα των αρχαιολόγων.


Η ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ!!!
ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ!!











Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!