Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δελτίο τύπου Συλλόγου φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού με αφορμή την συνέλευση των καθηγητών του τμήματος στις 18/02 και το ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα.
Μετά την παρέμβαση του Φοιτητικού συλλόγου του τμήματος μας, μαζί με τον σύλλογο των μεταπτυχιακών αλλά και άλλους φοιτητές, καταφέραμε να ματαιώσουμε σε πρώτη φάση την συζήτηση για την πρόταση, που είχε έρθει για το μεταπτυχιακό με δίδακτρα που προτείνονταν στην Αρχαιολογία.  
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η πρόταση για τα δίδακτρα στο μεταπτυχιακό του Αρχαιολογικού είναι το πρώτο βήμα για σοβαρότερες εξελίξεις και γενίκευση των διδάκτρων και στα υπόλοιπα μεταπτυχιακά. Αυτό διότι όποιος ήταν μπροστά στην συζήτηση θα δυσκολευόταν πραγματικά, ιδιαίτερα κατά την εισηγητική ομιλία επί του θέματος, να καταλάβει αν η συζήτηση διεξαγόταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανάμεσα σε καθηγητές ή σε κάποιο «μίτινγκ» επιχειρηματικού ομίλου. Όροι όπως, «εξωστρέφεια», «ανταγωνιστικότητα», «ελκυστικότητα», που μόνο σε συζήτηση ανθρώπων των ανθρωπιστικών επιστημών δεν ταιριάζουν ήταν οι λέξεις πάνω στις οποίες δομούσαν τα επιχειρήματά τους οι καθηγητές που ήταν υπέρ του επί πληρωμή μεταπτυχιακού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση επεξεργάστηκε και κατατέθηκε από ομάδα δέκα (!) καθηγητών του τμήματος αρχαιολογίας της σχολής μας, όπως μας έγινε γνωστό. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε, ότι στην πλειοψηφία τους οι καθηγητές δεν διαφώνησαν επί της αρχής του ζητήματος, δηλαδή της ύπαρξης μεταπτυχιακού με δίδακτρα. Οι διαφωνίες αυτές αφορούσαν παράπλευρα ζητήματα, όπως την χρονική διάρκεια του μεταπτυχιακού, την ανταγωνιστικότητα του, την κατανομή των κονδυλίων, τους όρους ένταξης στο μεταπτυχιακό.
Η τοποθέτηση του Συλλόγου φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήταν ξεκάθαρη: να μην τολμήσουν, ούτε να το σκεφτούν να βάλλουν μεταπτυχιακό με δίδακτρα! Βάλαμε το ζήτημα ότι η απόφαση αυτή έχει βαθιά πολιτική χροιά και απαντά σ’ ένα κύριο ερώτημα. Τι πτυχία και τι μεταπτυχιακά θέλουμε; Πτυχία με λειψή επιστημονική κατάρτιση και αξία και μεταπτυχιακά τα οποία θα προσφέρονται για μια απλή εξειδίκευση και θα μπορούν να αγοράζονται ανάλογα τις ανάγκες της αγοράς; Ή πτυχία αποκλειστικά διαβατήρια για εργασία που να προσφέρουν υψηλή μόρφωση και ειδίκευση και μεταπτυχιακά που πραγματικά να εξυπηρετούν την προώθηση και την εξέλιξη της επιστήμης; 
Η συνέλευση κατέληξε στο να συστηθεί μια επιτροπή η οποία καλείται μέχρι τις 17 Μάρτη να εξετάσει συνολικά τον χαρακτήρα τόσο του  υπάρχοντος μεταπτυχιακού στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ (καθώς αυτό  λήγει τον Αυγουστο), όσο και του νέου που θέλουν να δημιουργηθεί. 
Συνάδελφε – συναδέλφισσα! Ο ασκός του Αιόλου ήδη άνοιξε, είναι βέβαιο πως η επιτροπή που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει σε «συγκλήσεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και να επανεξετάσει συνολικά τα μεταπτυχιακά προγράμματα τίποτα καλό δε προμηνύει για εμάς! Δεδομένο ότι πρώτον υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση, στρατηγική της πολιτείας με ποιούς όρους πρέπει να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά. Δεύτερον διότι το κύριο πρόβλημα – πάτημα για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, η υποχρηματοδότηση, παραμένει και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα! 
Παίρνουμε τα μέτρα μας! Προετοιμάζουμε από τώρα τον αγώνα μας! Να το βάλλουν καλά στο μυαλό τους, ότι αυτή η σκέψη δεν πρόκειται να περάσει!
Συμμετέχουμε:
Την Τετάρτη 23/02 στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της Φιλοσοφικής και θέτουμε και εκεί το ζήτημα.
Την Τρίτη 01/03 στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου μας.
Στις 17 Μάρτη στην κινητοποίηση για να μην υλοποιηθούν οι εγκληματικές σκέψεις για τις αλλαγές στα μεταπτυχιακά μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!