Δελτίο τύπου Συλλόγου φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού με αφορμή την συνέλευση των καθηγητών του τμήματος στις 18/02 και το ζήτημα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα.
Μετά την παρέμβαση του Φοιτητικού συλλόγου του τμήματος μας, μαζί με τον σύλλογο των μεταπτυχιακών αλλά και άλλους φοιτητές, καταφέραμε να ματαιώσουμε σε πρώτη φάση την συζήτηση για την πρόταση, που είχε έρθει για το μεταπτυχιακό με δίδακτρα που προτείνονταν στην Αρχαιολογία.
Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η πρόταση για τα δίδακτρα στο μεταπτυχιακό του Αρχαιολογικού είναι το πρώτο βήμα για σοβαρότερες εξελίξεις και γενίκευση των διδάκτρων και στα υπόλοιπα μεταπτυχιακά. Αυτό διότι όποιος ήταν μπροστά στην συζήτηση θα δυσκολευόταν πραγματικά, ιδιαίτερα κατά την εισηγητική ομιλία επί του θέματος, να καταλάβει αν η συζήτηση διεξαγόταν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανάμεσα σε καθηγητές ή σε κάποιο «μίτινγκ» επιχειρηματικού ομίλου. Όροι όπως, «εξωστρέφεια», «ανταγωνιστικότητα», «ελκυστικότητα», που μόνο σε συζήτηση ανθρώπων των ανθρωπιστικών επιστημών δεν ταιριάζουν ήταν οι λέξεις πάνω στις οποίες δομούσαν τα επιχειρήματά τους οι καθηγητές που ήταν υπέρ του επί πληρωμή μεταπτυχιακού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση επεξεργάστηκε και κατατέθηκε από ομάδα δέκα (!) καθηγητών του τμήματος αρχαιολογίας της σχολής μας, όπως μας έγινε γνωστό. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε, ότι στην πλειοψηφία τους οι καθηγητές δεν διαφώνησαν επί της αρχής του ζητήματος, δηλαδή της ύπαρξης μεταπτυχιακού με δίδακτρα. Οι διαφωνίες αυτές αφορούσαν παράπλευρα ζητήματα, όπως την χρονική διάρκεια του μεταπτυχιακού, την ανταγωνιστικότητα του, την κατανομή των κονδυλίων, τους όρους ένταξης στο μεταπτυχιακό.
Η τοποθέτηση του Συλλόγου φοιτητών Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήταν ξεκάθαρη: να μην τολμήσουν, ούτε να το σκεφτούν να βάλλουν μεταπτυχιακό με δίδακτρα! Βάλαμε το ζήτημα ότι η απόφαση αυτή έχει βαθιά πολιτική χροιά και απαντά σ’ ένα κύριο ερώτημα. Τι πτυχία και τι μεταπτυχιακά θέλουμε; Πτυχία με λειψή επιστημονική κατάρτιση και αξία και μεταπτυχιακά τα οποία θα προσφέρονται για μια απλή εξειδίκευση και θα μπορούν να αγοράζονται ανάλογα τις ανάγκες της αγοράς; Ή πτυχία αποκλειστικά διαβατήρια για εργασία που να προσφέρουν υψηλή μόρφωση και ειδίκευση και μεταπτυχιακά που πραγματικά να εξυπηρετούν την προώθηση και την εξέλιξη της επιστήμης;
Η συνέλευση κατέληξε στο να συστηθεί μια επιτροπή η οποία καλείται μέχρι τις 17 Μάρτη να εξετάσει συνολικά τον χαρακτήρα τόσο του υπάρχοντος μεταπτυχιακού στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ (καθώς αυτό λήγει τον Αυγουστο), όσο και του νέου που θέλουν να δημιουργηθεί.
Συνάδελφε – συναδέλφισσα! Ο ασκός του Αιόλου ήδη άνοιξε, είναι βέβαιο πως η επιτροπή που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει σε «συγκλήσεις» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και να επανεξετάσει συνολικά τα μεταπτυχιακά προγράμματα τίποτα καλό δε προμηνύει για εμάς! Δεδομένο ότι πρώτον υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση, στρατηγική της πολιτείας με ποιούς όρους πρέπει να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά. Δεύτερον διότι το κύριο πρόβλημα – πάτημα για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, η υποχρηματοδότηση, παραμένει και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα!
Παίρνουμε τα μέτρα μας! Προετοιμάζουμε από τώρα τον αγώνα μας! Να το βάλλουν καλά στο μυαλό τους, ότι αυτή η σκέψη δεν πρόκειται να περάσει!
Συμμετέχουμε:
• Την Τετάρτη 23/02 στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της Φιλοσοφικής και θέτουμε και εκεί το ζήτημα.
• Την Τρίτη 01/03 στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου μας.
• Στις 17 Μάρτη στην κινητοποίηση για να μην υλοποιηθούν οι εγκληματικές σκέψεις για τις αλλαγές στα μεταπτυχιακά μας.