Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΣ ΤΟΥ ΣΦΙΑ - ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ - ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ




Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/5  με τηλεδιάσκεψη η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ και χτες δημοσιεύτηκε η απόφαση της με σκοπό τον καθορισμό της εξεταστικής για τις Σχολές και τα Τμήματα του Ιδρύματος η οποία αναπαράγει τις γενικές οδηγίες με έμφαση στην εξέταση εξ αποστάσεως σε μια προσπάθεια να μας πείσουν ότι είναι η καλύτερη λύση. Φοιτητές και φοιτητικοί Σύλλογοι βρεθήκαμε από νωρίς εκείνη τη μέρα στην Πρυτανεία αλλά και στις σχολές προκειμένου να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στη Σύγκλητο να μεταφέρουμε τις διεκδικήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και να πάρουμε επιτέλους συγκεκριμένες απαντήσεις για ζητήματα που αφορούν πρώτα και κύρια εμάς τους χιλιάδες φοιτητές, τελειόφοιτους, εργαζόμενους, που μπορεί να βρισκόμαστε στην επαρχία κλπ μαζί με τις οικογένειες μας  και καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα και περιμένουμε την κυβέρνηση, το Υπουργείο και τις διοικήσεις για να προγραμματίσουμε τη συνέχεια της ζωής μας, της δουλειάς μας, την πορεία των σπουδών μας και τη μελέτη μας, τα οικονομικά μας.
Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν για αφύσικο αυτό που θα έπρεπε να είναι σήμερα το προαπαιτούμενο: το να διαμορφωθούν με ευθύνη του κράτους και των διοικήσεων όλοι οι αναγκαίοι όροι προκειμένου να μπορέσουμε οι φοιτητές να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο με δια ζώσης διδασκαλία στα εργαστήρια, στις κλινικές ασκήσεις και στα μαθήματα μας. Γι αυτό και οι τεράστιες ελλείψεις στην απόφαση της Συγκλήτου συμπυκνώνονται σε μια «παράκληση» προς την πολιτεία και καθόλου δεν περιλαμβάνει την πρόσληψη του αναγκαίου εξοπλισμού για να αντικατασταθούν για παράδειγμα καθηγητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να γίνουν τα εργαστήρια ή οι εξετάσεις με μικρότερες ομάδες. Αντίστοιχα, δε λέγεται κουβέντα για χώρους των Πανεπιστημίων, του Ιδρύματος, δημοτικούς ή και ιδιωτικούς που μπορύν και πρέπει να αξιοποιηθούν και να διαμροφωθούν κατάληλα για την εξεταστική ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμό αντί να δίνονται για να στεγάζονται εοιχειρηματικές δραστηριότητες στα πλαίσια των Ιδρυμάτων αλλά και εκτός αυτών.  Υπάρχουν παραδείγματα σχολών και Τμημάτων που δεν μπορούν καν να αξιοποιήσουν το σύνολο των υποδομών τους λόγω έλλειψης συντήρησης ενώ στη χτεσινή Σύγκλητο ο ίδιος ο Πρύτανης παραδέχτηκε ότι στις περιπτώσεις που η εξεταστική θα γίνει δια ζώσης και με διευρυμένο ωράριο δεν θα υπάρχει καθαριότητα όλη την ημέρα γιατί δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι, ότι τα μέσα ατομικής προστασίας θα δοθούν με το σταγονόμετρο αλλά και ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για την περίπτωση που καθηγητές σε Τμήματα που θα εξετάσουν με φυσική παρουσία δεν προσέλθουν εξαιτίας ζητημάτων υγείας. Ενώ για τα Τμήματα που θα πραγματοποιήσουν μαθήματα δια ζώσης δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά αν έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για να τα πραγματοποιήσουν και τι συνθήκες θα αντιμετωπίσουν. Και μέσα σε όλα αυτά επιχειρούν να πάρουν και τα εύσημα, επειδή εξασφάλισαν χλωρίνη(!) και ότι φοιτητές που θα δηλώνουν ότι είναι ευπαθείς θα εξετάζονται διαφορετικά.
Η εμμονή της Συγκλήτου να πραγματοποιηθεί η εξεταστική εξ αποστάσεως στην πλειοψηφία των Σχολών και Τμημάτων σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωση αποδεικνύει ότι βασική στόχευση και της Συγκλήτου είναι η προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης και όχι η ουσιαστική εξασφάλιση της επαναλειτουργίας των Ιδρυμάτων. Για αυτό και στην ανακοίνωση της Συγκλήτου περιγράφεται αναλυτικά η εξέταση μέσω υπολογιστή και ανοιχτής κάμερας για τους φοιτητές αλλά και δήθεν μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που δεν πείθουν ούτε τους ίδιους αφού το Τμήμα Πληροφορικής(!) εκφράζει σοβαρούς προβληματισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων των φοιτητών στην τηλε- εξέταση. Επίσης, είναι άξιο προβληματισμού το γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα μπροστά στην μη ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού στις πλατφόρμες αλλά και των διαλέξεων επικαλούνταν σταθερά ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων τα οποία στη δική μας περίπτωση ξεπεράστηκαν γρήγορα. Παράλληλα, ο τρόπος εξέτασης αυτός εξακολουθεί να αποκλείει φοιτητές που δεν έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό καθώς και οι ίδιοι αναγνωρίζουν και ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν καν κάμερες στην αγορά ακόμα και για να αγοραστούν άμεσα από τους φοιτητές σε αυτή τη φάση) και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για δωρεάν παροχή εξοπλισμού από τα Ιδρύματα στους φοιτητές ούτε καν σκοπός να ανοίξουν τα εργαστήρια πληροφορικής και οι αίθουσες υπολογιστών για να αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο.
Το επιχείρημα «οι καθηγητές γνωρίζουν καλύτερα πως να διδαχθεί το μάθημα» που στην απόφαση της Συγκλήτου αποτυπώνεται ώ «ευθύνη των διδασκόντων για την εξεταστική και ελευθερία να διαλέξουν τον τρόπο», καταρρέει στην πράξη πρώτα και κύρια γιατί υπάρχουν διδάσκοντες που παραδέχονται ότι υιοθετούν άλλες μεθόδους διδασκαλίας και εξέτασης από τις αναγκαίες υπό το βάρος των ελλείψεων. Πολύ περισσότερο, το ότι γίνεται τεράστια έκπτωση αυτή την περίοδο στη γνώση που θα πάρουμε εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αφήσει τις σχολές στο έλεος  το επιβεβαιώνει η ίδια η πείρα των φοιτητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις Σχολές Υγείας όπως για παράδειγμα την Ιατρική ότι οι φοιτητές καλούνται να «παρακολουθήσουν» Ανατομία και Μικροβιολογία μέσα από τον υπολογιστή γιατί μόνο οι τελειόφοιτοι του 6ου έτους θα κάνουν κλινική άσκηση ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος απέρριψε μέχρι και την πιθανότητα να αναπληρωθούν αυτά τα μαθήματα. Αντίστοιχα, σε Τμήματα της Φυσικομαθηματικής Σχολής και στις περιπτώσεις που τα μαθήματα γίνονται εργαστηριακά οι φοιτητές δεν έχουν καμία ευκαιρία να εξοικειωθούν με την εργαστηριακή πρακτική και μεθοδολογία. Μέχρι και προφορική εξέταση ατομικά ή σε μικρές ομάδες των φοιτητών που δεν προκαλεί συγχρωτισμό πρόκειται να αντικατασταθεί με εξ αποστάσεως αξιολόγηση.
 Παράλληλα, εκμεταλλεύονται σταθερά το γεγονός ότι οι σχολές είναι κλειστές για να προωθήσουν τις αλλαγές που κρατούσαν στα συρτάρια. Μετά τη συζήτηση για αλλαγή του προγράμματος σπουδών στο Μαθηματικό και το Φυσικό στην ημερήσια διάταξη εγκρίθηκε η χορήγηση διδακτικής επάρκειας σε Διαιδρυματικό Μεταπτυχιακό με τίτλο «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση». Οι φοιτητές που έχουμε δώσει τα προηγούμενα χρόνια σημαντικούς αγώνες για να μην αποσπαστεί η επάρκεια από τα πτυχία των Σχολών μας ξέρουμε πολύ καλά που αποσκοπούν τέτοιου είδους αλλαγές και ότι ενισχύουν από τη μία την  επιχειρηματική λειτουργία των Σχολών και από την άλλη κάνουν το πτυχίο μας κουρελόχαρτο, ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αποφοίτους και τις Σχολές, μας αναγκάζουν να βάλουμε ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά εδώ και εβδομάδες δεν υπάρχει καμία υπηρεσία εξωτερικής καθαριότητας στην Πανεπιστημιούπολη. Η σύμβαση του Πανεπιστημίου με την ιδιωτική εταιρία έληξε στις 6/5/2020 και μάλιστα δεν προβλέπεται να υπάρξει μέριμνα και τα μέσα του Ιούνη(!!) Ενώ οι φοιτητές της ΦΕΠΑ δεν έχουν ούτε κλιματισμό, σιτίζονται μέχρι στιγμής με άθλιας ποιότητας φαγητό την ώρα που προχωράει η μπίζνα  των εργολάβων της ανακαίνισης του κτηρίου Β. Ζητήματα για τα οποία διαχρονικά η Σύγκλητος αδιαφορεί.
Δε θα την πληρώσουμε και πάλι εμείς! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συζητάμε από κοντά, ανταλλάσσουμε γνώμη με τους συμφοιτητές μας μέσα από συνελεύσεις ετών και Τμημάτων, συσκέψεις και οργανώνουμε τη συνέχεια της δράσης μας για να γίνουν τώρα πράξη τα αιτήματα μας! Ο αγώνας που δίνουμε σήμερα για ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των Ιδρυμάτων είναι αναγκαίος όχι μόνο για την ολοκλήρωση του εξαμήνου αλλά και συνολικά για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό και να αναβαθμιστούν οι υποδομές, να υπάρξει ο αναγκαίος εξοπλισμός ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες και να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα.
  • Να προσληφθεί άμεσα με πλήρη δικαιώματα όλο το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι για την καθαριότητα- φύλαξη- συντήρηση τόσο της Πανεπιστημιούπολης όσο και των Σχολών και της Φοιτητικής Εστίας του ΕΚΠΑ.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, σε όλους τους χώρους των Ιδρυμάτων με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση  απολυμάνσεων καθημερινά.
  • Εργαστηριακά μαθήματα και κλινικές ασκήσεις να γίνουν δια ζώσης με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους, με μικρότερες ομάδες φοιτητών και περισσότερους διδάσκοντες.
  • Διαμόρφωση κατάλληλων χώρων με αξιοποίηση των κτηριακών υποδομών του ΕΚΠΑ, δημόσιων ή δημοτικών κτηρίων.
  • Να αξιοποιηθούν εναλλακτικοί τρόποι εξέτασης φοιτητών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, νοσούν κλπ αλλά και για διδάσκοντες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και να ανακοινωθούν αυτοί έγκαιρα και με ακρίβεια.
  • Μείωση της εξεταστέας ύλης και προσαρμογή των θεμάτων στις συνθήκες διδασκαλίας. Κατάργηση απουσιών και υποχρεωτικών προϋποθέσεων στα εξ αποστάσεως διδασκόμενα μαθήματα.
  • Να δοθεί τώρα όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, πρόσβαση σε ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες με τους Ιδρυματικούς κωδικούς. Να αναρτώνται μαγνητοσκοπημένες οι διαλέξεις. Να ανοίξουν οι βιβλιοθήκες για δανεισμό με όλα τα μέτρα προστασίας.
  • Καταγραφή φοιτητών με ευθύνη των Σχολών που χρειάζονται εξοπλισμό για την πρόσβαση στα εξ αποστάσεως μαθήματα και να τους δοθεί αυτός δωρεάν με ευθύνη διοίκησης και Υπουργείου.
  • Να μην αποκλειστεί κανείς από την εξέταση για τεχνικούς λόγους(πχ αδυναμία σύνδεσης)
  • Να ανοίξουν τα εργαστήρια των Σχολών που διαθέτουν υπολογιστές για τους φοιτητές.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές με ευθύνη των Ιδρυμάτων και να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι φοιτητές.
  • Να διαγραφούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά
  • Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο και κάθε συζήτηση για κάμερες στις σχολικές τάξεις.
  • Να σταματήσει κάθε συζήτηση για αλλαγή προγράμματός σπουδών και απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας πίσω από την πλάτη των φοιτητών.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!