Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, παίρνουμε δύναμη από τους ηρωικούς αγώνες του εργαζόμενου
λαού όλου του κόσμου. Με ψηλά το κεφάλι παλεύουμε για το δικαίωμά μας στην υγεία, τις
σπουδές, τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Δεν θα ξαναπληρώσουν οι οικογένειές μας, δεν θα
υποθηκεύσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για να την βγάλουν «καθαρή» οι μεγάλοι
επιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις τους.
Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει το λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου αντιμέτωπους με τον κίνδυνο για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα τους. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και σύνθετες συνθήκες δυναμώνουμε τη διεκδίκηση, οργανώνουμε την αλληλεγγύη, σπάμε τη σιωπή που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Τιμάμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, που οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες. Πολιτικές που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να στηριχτεί
η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και έστειλαν χιλιάδες ακόμα και σε ομαδικούς τάφους όπως στις ΗΠΑ. Αποδίδουμε φόρο τιμής στα θύματα που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορωνοϊού.
Τιμάμε τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, τις ταχυμεταφορές, στα εργοστάσια και σε όλους τους χώρους δουλειάς που παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα με ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα
προστασίας της υγείας τους, που τα δικαιώματα τους με το πρόσχημα της πανδημίας ποδοπατούνται
ακόμη μια φορά.
Στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης, αγώνα, αλληλεγγύης, αισιοδοξίας στον εργαζόμενο λαό, τη νεολαία «τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, την υγεία, την ζωή δεν μπαίνουν σε καραντίνα»! Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να μεταφέρει τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι προσχηματική, γνωρίζουν καλά ότι δεν θα έχει αλλάξει η κατάσταση με την πανδημία λίγες μέρες μετά, δεν θα περάσει η λογική τα «κεφάλια μέσα» που προσπαθεί να καλλιεργήσει. Εμείς και οι οικογένειές μας πληρώσαμε ήδη πολλά, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!
Οι υγειονομικοί δίνουν άνιση μάχη με την πανδημία, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, καλούνται να
αποφασίσουν μέχρι και για τη ζωή των ασθενών την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει το
σύστημα υγείας αθωράκιστο και δίνει ατελείωτα δωράκια στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια ώρα που μέσα από τα Σωματεία του διεκδικούν να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα, οι κλινικάρχες διαπραγματεύονταν πόσα θα πάρουν από τους φορολογούμενους για να παραχωρήσουν τις ΜΕΘ. Οι φαρμακοβιομηχανίες διαγκωνίζονται ποιος θα πουλήσει περισσότερα φάρμακα, ποιος θα αποκτήσει πρώτος την πατέντα για το εμβόλιο. Οι εργαζόμενοι γονείς μας, αρκετοί από τους φοιτητές, δουλεύουμε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, εκτεθειμένοι στην πανδημία αλλά και τον κίνδυνο της απόλυσης, την αναστολή σύμβασης, την εκ περιτροπής εργασία, το κλείσιμο της μικρής οικογενειακής επιχείρησης μιας πού η κυβέρνηση έδωσε με τα μέτρα της αυτή την περίοδο το πράσινο φως στις μεγάλες επιχειρήσεις και την εργοδοσία να εφαρμόσουν συνδυαστικά κάθε τρόπο εξόντωσης των εργαζομένων. Από την άλλη τα supermarket και οι βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους όσο ποτέ. Με τις «χορηγίες» και τις «φιλανθρωπίες» τους νομίζουν ότι μας βουλώσουν τα στόματα και θα κλείσουμε τα μάτια στα αντεργατικά μέτρα που προωθούν.
Η «αλληλεγγύη», το «κοινό σπίτι» των συμμάχων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ που τόσα χρόνια ακούμε και αρκετοί καθηγητές μας πλασάρουν ως αξίες αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Στην πανδημία το κυνήγι του κέρδους οργίασε ακόμα και στα εμβόλια, τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα φάρμακα αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένους τους λαούς, οι επικίνδυνες εξελίξεις και ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί που απειλούν όλους τους λαούς και γεννούν την προσφυγιά προχώρησαν κανονικά/
Η ίδια πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, οι κατευθύνσεις της ΕΕ, στην Παιδεία μας
αναγκάζουν να σπουδάζουμε βάζοντας ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα στήριξης των φοιτητών, των μαθητών και των οικογενειών τους, να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία εν μέσω καραντίνας έθεσε σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο που ανοίγει δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, μετατρέπει το σχολείο σε ακόμα σκληρότερο εξεταστικό κέντρο, έδωσε ζεστό χρήμα στους εμπόρους της εκπαίδευσης στήνοντας προγράμματα- φιάσκο για την «τηλεκατάρτιση» των επιστημόνων.
Όπως μας φόρτωσαν τα βάρη της πανδημίας ενώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έδωσαν
«ελαφρύνσεις» έτσι σκοπεύουν να μονιμοποιήσουν τα δήθεν «έκτακτα μέτρα» την επόμενη μέρα.
Την επόμενη μέρα να είναι πιο δυνατός ο αγώνας μας για υγεία, δουλειά, σπουδές με βάση τις
ανάγκες μας. Να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη μέσα από τους Φοιτητικούς μας
Συλλόγους. Να μπούμε μπροστά για να μην πληρώσουν οι οικογένειες μας τη νέα κρίση που έρχεται. Να κάνουμε την επιστήμη και τη δυνατότητα που μας δίνει η συλλογική πάλη όπλο για να μη μείνει κανένας μόνος του μπροστά στα εμπόδια που υψώνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων!
Κανένας να μη συμβιβαστεί με την κατάσταση των ελλείψεων μέτρων προστασίας σε χώρους
δουλειάς και σχολές, με το νέο χτύπημα στα δικαιώματα μας. Υπάρχει επιλογή και αυτή είναι η
συλλογική πάλη για όλα όσα έχουμε ανάγκη ενάντια σε αυτούς που μας τα στερούν! Για να
μαθαίνουμε το αντικείμενο που σπουδάζουμε ολοκληρωμένα με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι πετσοκομμένα για να χωράει στους κρατικούς προϋπολογισμούς που δίνουν για το ΝΑΤΟ αλλά όχι για τα Πανεπιστήμια. Για να συμβάλουμε με την επιστήμη μας στην κάλυψη των αναγκών του λαού και όχι να γίνεται αυτή μέσο για την εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων. Για να είναι το πτυχίο μας η μοναδική προϋπόθεση ώστε να δουλέψουμε με πλήρη δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών μας και όχι να κυνηγάμε «προσόντα» επί πληρωμή, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια ανάμεσα στο πτυχίο και στο δουλειά στο αντικείμενο σπουδών, να αξιολογούμαστε με βάση τα κριτήρια των επιχειρηματικών ομίλων.
 Να στελεχωθούν πλήρως τα νοσοκομεία, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να
ανοίξουν όλες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Να προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο
προσωπικό νοσηλευτών, ιατρών και όλων των ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όσοι
εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
 Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για covid-19.
 Aύξηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού και αναβάθμιση
εξοπλισμού ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Σχολών.
 Λήψη μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και φοιτητών σε σχολές και εστίες.
 Nα μη χαθεί το εξάμηνο και η εξεταστική για κανέναν φοιτητή.
 Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.
 Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν
πρακτική άσκηση.
 Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων .
 Στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους
για την κάλυψη του ενοικίου τους μήνες αναστολής
 Να καταργηθούν τώρα όλα τα αντεργατικά μέτρα, οι ΠΝΠ και οι νόμοι περιορισμού της
συνδικαλιστικής δράσης.
 Επέκταση του επιδόματος για όλους τους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των
επιχειρήσεων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους.
 Κατάργηση των απολύσεων και όλων των βλαπτικών μεταβολών από 1 η Μάρτη.
 Απαλλαγή από τις χρεώσεις για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο τους μήνες της καραντίνας.
 Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατασχέσεων λογαριασμών, διακοπής νερού-
ρεύματος και τηλεφώνου για χρέη των λαϊκών οικογενειών.
 Άμεση απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έξω οι βάσεις
από τη χώρα. Καμία σκέψη για συνεργασία του πανεπιστημίου με ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς,
δεν κάνουμε έρευνα για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ.
Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν για την κατοχύρωση του οκταώρου, τους νεκρούς του Σικάγο, της
πρώτης ματωμένης πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του 36. Αντλούμε δύναμη για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Διδασκόμαστε ότι ακόμα και όταν φαίνεται ότι «τίποτα δεν αλλάζει», έχουμε τη δύναμη να κατακτήσουμε τα δικαιώματα μας μέσα από τη συλλογική πάλη, ότι τίποτα δεν χαρίστηκε όλα κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
Στηρίζουμε τις συμβολικές εκδηλώσεις των Σωματείων εργαζομένων, Ομοσπονδιών και
Συνδικάτων για την Πρωτομαγιά που θα πραγματοποιηθούν τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα
προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις
απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!