Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

43 χρόνια από τον ξεσηκωμό του πολυτεχνείου συμπληρώνονται φέτος και τα διδάγματα είναι ακόμα επίκαιρα αφού παραμένουν οι συνθήκες που επιβλήθηκε η χούντα.Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό αν εξετασθεί το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων. Σαν νέοι ιστορικοί οφείλουμε να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους έγινε η Χούντα και τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση του πολυτεχνείου, να βγάλουμε συμπεράσματα για τους αγώνες που πρέπει να διεξαχθούν σήμερα για τις οξυμένες καταστάσεις και προβλήματα που βιώνουμε και να κάνουμε τους παραλληλισμούς με το τώρα.
Γιατί επιβλήθηκε η δικτατορία;
Οι βασικοί λόγοι ήταν να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις Παλατιού και αστικών κομμάτων για τη λειτουργία του αστικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και οι πιέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την εμπλοκή τους στην επίλυση του κυπριακού .Η εξουσία όχι μόνο δεν άλλαξε χέρια αλλά παρέμεινε στα χέρια της αστικής τάξης και ενισχύθηκε.Η διακυβέρνηση της χώρας πέρασε με κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στους συνταγματάρχες στις 21 Απρίλη 1967. Ο εφοπλιστής και τραπεζίτης Στρατής Ανδρεάδης, τον Ιούνη του 67' δήλωνε<< Στην Ελλάδα βασιλεύει τώρα η τάξη και η γαλήνη>>.Το καθεστώς που επιβλήθηκε ήταν καθεστώς τρόμου. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Παπαδόπουλου <<αποφασίζομεν και διατάσσομεν>>.Οι συλλήψεις , οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια,οι δολοφονίες,οι εξορίες οι απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και συνδικαλιστικής δράσης,η λογοκρισία ήταν καθημερινότητα.

Ο Αντιδικτατορικός Αγώνας
Αρχές του '68 γίνονται οι πρώτες εργατικές κινητοποιήσεις ενώ το '71 ο αγώνας πολιτικοποιείται.Το 72 αρχίζουν φοιτητικές κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα τη διεξαγωγή ελεύθερων σπουδαστικών εκλογών και κλιμακώνονται το '73 με αφορμή το καταστατικό χάρτη της ανωτάτης παιδείας.Εργάτες και αγρότες κλιμακώνουν την πάλη τους για τα δικά τους αιτήματα.Την περίοδο αυτή αναπτύσσονται και εκδηλώσεις με αντιδικτατορικό χαρακτήρα όπως η εκδήλωση της 28ης Οκτώβρη του '72  η επέτειος του πραξικοπήματος το '73, η πρωτομαγιά του '73.
Πολυτεχνείο 73'
Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου έγινε σε αυτά τα πλαίσια.Η κατάληψη ξεκίνησε το Τετάρτη 14 Νοέμβρη και ο κόσμος μαζεύεται απ το βράδυ.Το εργατικό κίνημα συμπαραστέκεται και έτσι γίνεται παλλαϊκός ξεσηκωμός.Φοιτητές σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα προχωρούν και αυτοί σε καταλήψεις. Στην Αθήνα μαζικά ο λαός με μαχητικότερα μπλόκα εκείνα των οικοδόμων κατεβαίνουν στο Πολυτεχνείο.Η αστυνομία χτυπά το λαό και πέφτουν οι πρώτοι νεκροί.Ξημερώματα 17 Νοέμβρη τανκ κυκλώνουν το Πολυτεχνείο και ένα απ αυτά πέφτει πάνω στη πύλη.
Συμπεράσματα
το κράτος ανεξάρτητα απ τη μορφή διακυβέρνησης δημοκρατική ή δικτατορική εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα, τα συμφέροντα της αστικής τάξης.ο λαός μας και σήμερα βιώνει απάνθρωπες συνθήκες _εργασιακό μεσαίωνα, μισθούς πείνας, ανεργία ,σπουδές με δίδακτρα και χωρίς προοπτική αποκατάστασης. Η καταστολή απεργιών και και η κρατική βία συνεχίζεται και σε δημοκρατικές συνθήκες.
Οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και στη Μεσόγειο δείχνουν τον επικίνδυνο ρόλο του ΝΑΤΟ για τους λαούς και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Όσο αυτά παραμένουν ο αγώνας του Πολυτεχνείου θα είναι επίκαιρος. Η μόνη λύση είναι ο μαζικός ανυποχώρητος αγώνας οργανωμένος απ τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους απ τους φορείς του εργατικού φοιτητικού κινήματος που κατοχυρώθηκαν μέσα από πολύ αίμα.

Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων
εμείς καθόμασταν τα βράδια 
και ζωγραφίζαμε σκηνές από την αυριανή ευτυχία του κόσμου. 
Έτσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας.


Τ. Λειβαδίτης





Δίνουμε μαζικό παρόν στην αντι-ιμπεριαλιστική πορεία! Ραντεβού στις 17:00 Ομόνοια και Σταδίου!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!