Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

EΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΗΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΤΙΣ 13-3-2015



ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ- ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Συνάδελφοι καλημέρα, η διοικούσα επιτροπή του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού-Αρχαιολογικού σας καλωσορίζει στη σημερινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου μας . Στόχος μας είναι σήμερα να κάνουμε έναν απολογισμό της δράσης του συλλόγου το προηγούμενο 1,5 χρόνο, της Δ.Ε που εκλέχθηκε στην ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου, να προετοιμάσουμε τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, να καθορίσουμε τον εκλογικό κανονισμό, να εκλέξουμε την εφορευτική επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών και να σχεδιάσουμε τις δραστηριότητες του συλλόγου για το επόμενο διάστημα.

Ο σύλλογος του Ι-Α ιδρύθηκε με σκοπό τη συσπείρωση και το συντονισμό όλων των φοιτητών του τμήματος, τη δράση πάνω στα κοινά μας προβλήματα, σε ζητήματα που αφορούν τις σπουδές μας, το επιστημονικό μας αντικείμενο και γενικά όλες τις πλευρές της ζωής ενός φοιτητή. Ο σύλλογος του Ι-Α δεν λειτουργεί αντιπαραθετικά με αυτόν της Φιλοσοφικής. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τμηματικοί σύλλογοι και όλοι αυτοί να υπάγονται σε ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το σύλλογο της ΦΛΣ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο ΕΜΠ και στη Φυσικομαθηματική. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει μόνο ένας σύλλογος της ΦΛΣ, οποίος να έχει την ευθύνη για 12.000 μέλη. Πώς θα υπάρχει συντονισμός μεταξύ όλων αυτών? Πώς θα συζητούνται τα ειδικά προβλήματα που αφορούν το κάθε τμήμα? Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια θέσαμε ως βασικό στόχο τη συγκρότηση ενός συλλόγου αγωνιστικού, ενός συλλόγου που δεν θα αφήνει ζήτημα που απασχολεί το τμήμα να πέσει κάτω, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, που θα βγαίνει μπροστά για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και  σύγχρονων αναγκών μας. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά το Πανεπιστήμιο   

Πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι μετρήσαμε πολλά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση. Αναπτύξαμε πλούσια δραστηριότητα το προηγούμενο διάστημα. Πραγματοποιήσαμε πλήθος κινητοποιήσεων και παραστάσεων διαμαρτυρίας στη διοίκηση της σχολής μας, στον πρύτανη, ακόμα και στο υπουργείο με αίτημα όλοι οι φοιτητές να πάρουν δωρεάν τα πανεπιστημιακά τους συγγράμματα, να εξασφαλίσουν δωμάτιο στη φοιτητική εστία, να προμηθευτούν όλοι όσοι το επιθυμούν κάρτες σίτισης, να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος της σχολής, καμία καθαρίστρια. Κορυφαία στιγμή της δράσης μας ήταν μια μεγάλη νίκη που πετύχαμε, να διαγραφεί το πρόστιμο μίας συμφοιτήτριας μας με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ύψους 1000 ευρώ από την εφορία, για απλήρωτες κλήσεις λεωφορείων, ύστερα από κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΟΑΣΑ. Το παράδειγμα αυτό δείχνει αναμφίβολα ότι όταν υπάρχει οργάνωση, θέληση και αποφασιστικότητα μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας .Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί! Επίσης πρωτοστατήσαμε στον αγώνα για να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές, με συλλογή υπογραφών και ανάλογες κινητοποιήσεις. Το πιο σημαντικό ζήτημα που μας απασχόλησε το προηγούμενο χρόνο και συνεχίζει να απασχολεί, ήταν αναμφίβολα αυτό της καθαριότητας της σχολής, αφότου ο εργολάβος που είχε την καθαριότητα απέλυσε τις καθαρίστριες και εγκατέλειψε το έργο.  Και για αυτό  ο σύλλογος προχώρησε σε δυναμικές δράσεις, όπως ήταν η συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε και βοήθησε στο να πάρει διαστάσεις το παραπάνω πρόβλημα. Δεν ήταν τυχαίο ότι την επόμενη κιόλας μέρα συνεργεία καθαριότητας του δήμου Ζωγράφου μπήκαν στη σχολή και την καθάρισαν.

Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια για τη δημιουργία του συλλόγου, είχαμε βάλλει στόχο τη συγκρότηση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που θα ξεχωρίζει για τον τρόπο λειτουργίας του. Πετύχαμε έτσι το ΔΣ να συνεδριάζει συχνά, να κοινοποιεί τις αποφάσεις τους, να απολογείται σε κάθε συνέλευση για αυτά που έκανε ή δεν έκανε. Είναι θετικό παράλληλα ότι μέχρι σήμερα το ΔΣ πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης. Πετύχαμε επιπλέον  τη τακτική διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων, στις οποίες ο καθένας από εμάς έπαιρνε το λόγο, έλεγε την άποψη του, διατύπωνε τις προτάσεις του. Αυτό βοήθησε αναμφίβολα στη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος διαλόγου, που ενθάρρυνε και προσανατόλιζε τη συζήτηση πάνω στα ουσιαστικά προβλήματα.

Αγωνιστικός Σύλλογος για εμάς  σημαίνει ακόμη σύλλογος που πραγματοποιεί πολύμορφη παρέμβαση σε όλους τους τομείς της ζωής ενός νέου, ενός φοιτητή. Όλοι μας έχουμε ενδιαφέροντα, τα οποία οι συνθήκες δεν μας αφήνουν να τα καλλιεργήσουμε. Πάνω σε αυτή την ανάγκη πάτησε  και η συγκρότηση των ομάδων πολιτισμού και αθλητισμού του Συλλόγου, οι οποίες έχουν κάνει μια σημαντική προσπάθεια μέχρι τώρα, όπως φάνηκε και στα 2 πολιτιστικά φεστιβάλ και το τουρνουά μπάσκετ που οργάνωσε ο σύλλογος αντίστοιχα. Βέβαια υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μια καλύτερη και πιο συγκροτημένη λειτουργία. Σίγουρα ένας από τους επόμενους στόχους πρέπει να είναι η αύξηση των μελών τους και η σταθερή συνεδρίαση τους προκειμένου αναπτύξουν ακόμη πιο πλούσια δράση.

Μπορούμε να εκτιμήσουμε συνολικά ότι ο σύλλογος έχει κάνει εδώ και 2 χρόνια σημαντικά βήματα στην ισχυροποίηση του. Μετρώντας μέχρι στιγμής 153 μέλη, αριθμός που αν συνυπολογίσουμε τους συνάδελφους που πήραν πτυχίο το διάστημα αυτό, είναι αρκετά ικανοποιητικός. Μπορούμε να βάλλουμε στόχο ωστόσο μέχρι το τέλος της χρονιάς να πετύχουμε διπλασιασμό των μελών μας. Προχωράμε από σήμερα σε καμπάνια εγγραφής νέων μελών.

Θα πρέπει ωστόσο να σκεφτούμε και άλλες μορφές οργάνωσης στο τμήμα, όπως τη συγκρότηση επιτροπών ανά έτος, οι οποίες θα διευκολύνουν το συντονισμό σε ολόκληρο το τμήμα. Έχουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα από το πρώτο έτος των Δασκάλων της Αθήνας, όπου τα παιδιά εκεί έκαναν συνέλευση έτους με συμμετοχή 200 φοιτητών!

Το επόμενο διάστημα ένα από τα βασικά προβλήματα με τα οποία θα πρέπει να αναμετρηθούμε είναι αυτό της καθαριότητας, όπως αναφέραμε και προηγουμένως. Παρά τις υποσχέσεις της κοσμητείας για εύρεση λύση, η κατάσταση συνεχίζει να είναι απελπιστική. Είναι αδιανόητο το 2015 να κάνουμε μάθημα μέσα στα σκουπίδια! Αυτές είναι όμως οι συνέπειες τις ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Πανεπιστημίου! Κίνητρο για τους επιχειρηματίες είναι τα κέρδη τους και όχι οι δικές μας ανάγκες! Χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα μας και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα επαναπρόσληψη των καθαριστριών απευθείας από το Πανεπιστήμιο με σταθερές και ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις, χωρίς την μεσολάβηση εργολάβων. Προχωράμε την ερχόμενη Τρίτη 17-3  να προχωρήσουμε σε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα, στο αίθριο της σχολής και να ενημερώσουμε όλους τους φοιτητές.

Θεωρούμε επίσης ότι ένα από τα μείζονα ζητήματα που θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο εξής είναι και αυτό της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 50% οι δαπάνες για την παιδεία. Πρόκειται για δικά μας λεφτά που πληρώνουμε μέσω των φόρων, τα οποία πήγαιναν για να συγγράμματα, τη σίτιση, την λειτουργία των εστιών και τη συντήρηση των υποδομών του Πανεπιστημίου. Να απαιτήσουμε να επιστέψουν πίσω τα 85 εκ. ευρώ που κουρεύτηκαν από τα ταμεία των ΑΕΙ το 2011!



 Προχωράμε την Τρίτη 17-3 σε κινητοποίηση στη Κοσμητεία της σχολής με αίτημα την άμεση επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία οικονομική επιβάρυνση για τις σπουδές μας! Δωρεάν σίτισε, στέγαση, συγγράμματα και μεταφορές για όλους τους φοιτητές! Να πάρουν εδώ και τώρα κάρτα σίτισης όλοι οι φοιτητές από μετεγγραφή. Είναι κοροϊδία να μας λένε ότι πρέπει να περιμένουμε τρείς μήνες μέχρι να συνεδριάσει το πρυτανικό συμβούλιο για να πάρουμε κάρτα σίτισης !   

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ


Ο σύλλογος είναι πλέον νόμιμος και το καταστατικό του έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο. Με βάση την καταστατική πρόβλεψη μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Προτείνουμε ως ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών τις 30-31/ 3 και 1/4, στην αίθουσα του συλλόγου μεταπτυχιακών φοιτητών της Φιλοσοφικής, από τις 7.00 μέχρι τις 19.00. Προτείνουμε επιπλέον τριμελή εφορευτική επιτροπή, οι οποία θα απαρτίζεται από τους… Προτείνονται ως αναπληρωματικά μέλη οι… Είναι ευθύνη όλων όσων είμαστε εδώ να ενημερώσουμε πρώτα και κύρια τα μέλη του Συλλόγου και κατόπιν όλους τους φοιτητές του τμήματος πλατιά στα αμφιθέατρα. Να μην υπάρχει φοιτητής στο τμήμα που να μην γνωρίζει ότι υπάρχουν εκλογές στο σύλλογο του. Η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από τη συνεισφορά του κάθε μέλους ξεχωριστά, με την πρώτη και κύρια ευθύνη στην εφορευτική επιτροπή. Πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την όμορφη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια και αυτό περνά αναπόφευκτα μέσα από την μαζική προσέλευση φοιτητών στις κάλπες.

Από τη Δευτέρα η εφορευτική επιτροπή πρέπει να προχωρήσει σε κάλεσμα συγκρότησης ψηφοδελτίων, τα οποία μπορούν να κατατίθενται σε αυτήν μέχρι μία μέρα πριν τις εκλογές. Επίσης θα υπάρχει αφίσα- κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές.









Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού Αρχαιολογικού

                    Κυβέρνηση και Υπουργείο να πάρουν τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας! Να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τα αιτήματά μας - όχι στα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορονοϊού!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ίχνος ντροπής, ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ακριβώς με τους ίδιους όρους που έκλεισαν πριν τα Χριστούγεννα!! Ακόμα και τώρα που τα κρούσματα έχουμε φτάσει τα 50.000 ημερησίως η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών και όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας! Στην πράξη η κ. Κεραμέως ουσιαστικά ανακοίνωσε το εξής μοναδικό μέτρο: την εφαρμογή «ανοσίας της αγέλης» στα Πανεπιστήμια όπως και στα σχολεία!! Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσιεύματα, προγραμματίζει την άμεση τοποθέτηση συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου (περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο πάσο) στο ΕΚΠΑ τα οποία μάλιστα είναι αποτέλεσμα δωρεάς ιδιωτών την οποία επιδίωξε η ίδια η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό!! Εδώ και 2 ολόκληρα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Update: Καταφέραμε ήδη την μετακίνηση της εξέτασης του μαθήματος Βυζαντινή Ιστορία Α'.  Σε λιγότερο από 3 εβδομάδες ξεκινάει η εξεταστική μας με τους φοιτητές όλων των ετών να προετοιμάζονται για εξεταστική μετ εμποδίων. Από τη ν αρχή άλλωστε του εξαμήνου οι φοιτητές του Ιστορικού – Αρχαιολογικού ήρθαμε αντιμέτωποι με τεράστια εμπόδια προκειμένου να συνεχίσουμε τις σπουδές μας ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της υγείας μας. Μπροστά στην εξεταστική η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει πράξη καμία από τις διεκδικήσεις μας, να μην αξιοποιήσει στον χρόνο που διέθετε ούτε καν την πείρα από το εαρινό εξάμηνο και την εξεταστική για να λύσει αντίστοιχα φετινά προβλήματα όπως τα συγγράμματα. Το μόνο που την είδαμε να κάνει είναι να συζητάει με τους πρυτάνεις θέματα τελείως ξεκομμένα από τις ανάγκες μας, να συζητάει για πανεπιστημιακή αστυνομία και όρια φοίτησης βρίσκοντας σε χρόνο dt 30 εκατομμύρια ευρώ. Τρείς εβδομάδες πριν την

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΣΦΙΑ - ΤΕΥΧΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ/ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού εύχεται σε όλους τους συμφοιτητές μας χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία, δύναμη και αντοχή για να είμαστε όλοι έτοιμοι για "τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν".  Λόγω τεχνικής δυσκολίας αλλά και φόρτου εργασίας του γραφίστα που επιμελείται τα τεύχη της εφημερίδας μας, το τεύχος Νοέμβρη - Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε στο τέλος της χρονιάς.Παρόλο που κάποια άρθρα μπορεί να σας φανούν "παλιά", αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε εκπρόθεσμα το τεύχος γιατί μέσα θα μπορέσετε να βρείτε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα τόσο για το αντικείμενό μας όσο και για πολλά άλλα θέματα. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμφοιτητές μας που έστειλαν τα άρθρα τους και παροτρύνουμε αυτούς και όσους ακόμη επειθυμούν, να αποστείλουν τα κείμενά τους στην συντακτική επιτροπή της εφημερίδας στην διεύθυνση contact.sfia@gmail.com μέχρι και τις 20 Γενάρη για το νέο τεύχος.   Δείτε το νέο τεύχος εδώ!